Antena Meniu Search
x

Video Prosumatorii, obligați să-și monteze instalații de stocare a energiei până în 2027. Ce riscă dacă nu-și instalează bateriile

Atenţie, prosumatori! Până la finalul anului 2027, trebuie să vă montaţi instalaţii de stocare a energiei. Asta prevede o iniţiativă legislativă care a fost deja votată în Parlament. În cazul în care nu vă instalaţi bateriile, veţi putea da în reţea mai puţină energie. 

de Redactia Observator

la 02.07.2024 , 16:38

Prosumatorii vor fi obligați să-și monteze, în următorii doi ani, instalații de stocare a energiei. Asta prevede o iniţiativă legislativă care a fost deja votată în Parlament. În cazul în care nu-şi instalează bateriile, puterea care poate fi evacuată de prosumator în rețea scade automat la 3 kW.

Prosumatorii, obligaţi să-şi cumpere baterii

Bateriile vor trebui instalate de cei care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri între 10,8 kW și 400 kW. Termenul de montare a instalațiilor de stocare este dată de 31 decembrie 2027. Așadar, prosumatorii vor fi nevoiţi să plătească mii bune de euro pentru aceste baterii de stocare. Măsura a fost luată din cauză că rețelele sunt vechi și ar putea ca în curând să nu mai facă față numărului mare de prosumatori și a energiei dată de aceștia în sistem.

Vezi și

În martie 2024, capacitataea instalată a fotovoltaicelor de pe case ajunsese la 1.618 MW. Numărul prosumatorilor a crescut de la 44,4 mii în ianuarie 2023 la 121,3 mii în martie 2024. Și noul program Casa Verde va avea baterii de stocare. Iar sprijinul venit din partea statului ar putea să crească până la 30 de mii de lei, de la 20 de mii de lei, cât este în prezent. Programul ar trebui să înceapă în acesta vara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Stiri economice » Prosumatorii, obligați să-și monteze instalații de stocare a energiei până în 2027. Ce riscă dacă nu-și instalează bateriile