Antena Meniu Search
x

Video Rabla pentru Sobe 2024. Cum aplici pentru banii de la stat şi ce condiţii trebuie îndeplinite

Cine are sobă veche, o poate schimba pe banii statului. Noul program Rabla pentru Sobe are un buget de 500 de milioane de lei pentru a înlocui mai bine de 50 de mii de sobe care mai mult poluează decât încălzesc. Iată condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care aplică.

Alin Stan
de Alin Stan

la 17.01.2024, 19:57

Vezi și

Fiecare iarnă este un chin pentru Lăcrămioara. Are o sobă veche de zeci de ani, la fel ca milioane de români. Cheltuie mult pe lemne şi nici de căldură nu prea are parte.

Lăcrămioara, localnică: Am soba asta de vreo 30 de ani. Pe ea fac şi mâncare, cu ea mă chinui să mă încălzesc. Altă sobă care nu consumă aşa multe lemne, ar fi mult mai convenabil pentru noi decât cu o sobă din care iese şi fumul în casă.

Alin Stan, reporter Observator: Programul se adresează românilor care vor să-şi schimbe sobele vechi cu unele eficient energetic. Vorbim despre o eficienţă de aproximativ 80%, in timp ce sobele vechi consumă mult, dar şi poluează.

Aproximativ 3,5 milioane de români încă se mai încălzesc la sobe cu lemne

Pe acelaşi subiect

Aproximativ 3,5 milioane de români încă se mai încălzesc la sobe cu lemne, cu o eficienţă energetică extrem de mică, de doar 20%.

Alin Stan, reporter Observator: Pentru a putea aplica în cadrul acestui program, românii trebuie să îndeplinească câteva condiţii. Să aibă un domiciliu stabil, să fie proprietarul acelei locuinţe şi să nu aibă datorii către stat.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Ne dorim ca acest program să reduă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem și un aer mai curat.

Se adreseaza pentru inceput comunelor din cele 28 de judete din zona montană. Sobele vor funcționa pe lemn, peleţi sau brichete şi vor avea o putere nominală de minim 8kw și maximum 35 kw. Asta înseamna ca putem încălzi o locuință chiar şi de 200 m pătrati, în funcție de cât de bine este izolată casa respectivă. Specialiştii în energie spun că putem economisi până la 1400 de lei în lunile de iarnă.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Problema cea mai mare într-o astfel de casă nu este soba. Aceste case pierd foarte multă energie datorită faptului că ele nu sunt izolate, nu sunt etanşe, nu se închid foarte bine uşile şi ferestrele.

Cei care vor să beneficieze de sprijinul de la stat trebuie să se înscrie pe site-ul Ministerului Mediului. Subvenţia se poate acorda doar pentru o singură sobă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Rabla pentru Sobe 2024. Cum aplici pentru banii de la stat şi ce condiţii trebuie îndeplinite