Antena Meniu Search
x

Rachetele de ultimă generaţie SkyCeptor se vor fabrica în România. Electromecanica Ploieşti a semnat cu Raytheon o scrisoare de intenţie

Electromecanica Ploieşti, filială a Companiei Naţionale Romarm, a semnat cu Raytheon Missiles&Defense o scrisoare de intenţie pentru începerea colaborării pentru producţia în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor, care vor fi destinate sistemelor Patriot, informează Ministerul Economiei, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.08.2023, 08:15

Rachetele de ultimă generaţie SkyCeptor se vor fabrica în România. Electromecanica Ploieşti a semnat cu Raytheon o scrisoare de intenţie
Rachetele de ultimă generaţie SkyCeptor se vor fabrica în România. Electromecanica Ploieşti a semnat cu Raytheon o scrisoare de intenţie - Raytheon Missiles & Defense

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul MEAT în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea şi a altor experţi din cadrul instituţiei.

"Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare", precizează sursa citată.

În cadrul întâlnirii, ministrul Ştefan-Radu Oprea a declarat că industria de apărare românească are nevoie de investiţii, schimburi de tehnologie şi know-how. Totodată, demnitarul a subliniat că semnarea scrisorii de intenţie reprezintă încă o dovadă a funcţionării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, ţara noastră fiind profund interesată de consolidarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, se mai arată în comunicat.

Rachetele produse la Ploiești, achiziţionate şi de aliați

Pe acelaşi subiect

„Avem 19 operatori de Patriot. Rachetele Skyceptor produse în România pot fi achiziționate de orice stat care operează Patriot”, a declarat Tom Laliberty, președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, pentru publicaţia online Defense România.

În faza inițială, componentele rachetelor Skyceptor vor fi produse în SUA și Israel, urmând a fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră, scrie sursa citată..

Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt optimizate pentru a dobora rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune, dar și alte tipuri de amenințări avansate. Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt folosite de sistemul israelian de apărare antiaeriană David's Sling. În 2021, armata SUA anunţa că analizează caracteristicile interceptorul israelian SkyCeptor, cu raza medie de acţiune, ca opțiune viabilă pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare aeriană și antirachetă, potrivit Defense România.

Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Rachetele de ultimă generaţie SkyCeptor se vor fabrica în România. Electromecanica Ploieşti a semnat cu Raytheon o scrisoare de intenţie