Antena Meniu Search
x

Raportul despre pensiile românilor elaborat de Banca Mondială. FACIAS cere să fie făcut public

Fundaţia Pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Muncii să facă public raportul de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborat de Banca Mondială, pe motiv că acesta conţine potenţialele soluţii de care România are nevoie.

de Redactia Observator

la 23.03.2023, 13:03

Raportul despre pensiile românilor elaborat de Banca Mondială. FACIAS cere ca Ministerul Muncii să-l facă public
Pensii speciale - Observator

Potrivit unui comunicat al FACIAS, România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene că noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii, dar proiectul de lege se află încă în Parlament. Mai mult decât atât, România nu a introdus în proiectul normativ iniţial şi pensiile militarilor, acestea fiind considerate "pensii de serviciu", nu speciale, deşi Comisia Europeană a cerut aplicarea aceluiaşi principiu al contributivităţii şi pentru acestea, au semnalat reprezentanţii FACIAS.

Conform surselor citate de Agerpres, Ministerul Muncii admite, în răspunsul la o solicitare a FACIAS, că până în prezent nu a fost definitivat jalonul pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, deşi noul act normativ ar fi trebuit să intre în vigoare până pe 31 decembrie 2022, iar neîndeplinirea acestei obligaţii asumate de statul român prin PNRR conduce la imposibilitatea ca România să primească o tranşă de 3,1 de miliarde de euro, cererea de finanţare având termen limită 31 martie.

Din răspunsul primit de la Ministerul Muncii rezultă că nici jalonul care prevede intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii nu a fost finalizat. Termenul până la care ar trebui să intre în vigoare noul cadrul legislativ se împlineşte pe 31 martie, au atras atenţia reprezentanţii FACIAS.

Reprezentanţii FACIAS au menţionat că România nu a primit un aviz din partea Comisiei Europene privind cererea de plată numărul 2 de care depind 3,22 de miliarde de euro. În cazul în care Comisia Europeană va constata că Legea decarbonizării economiei şi Legea avertizorului de integritate nu îndeplinesc condiţiile din PNRR, România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din cererea de plată nr. 2, plus partea aferentă de prefinanţare, care înseamnă încă aproape 0,2 miliarde de euro, au adăugat sursele citate

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Raportul despre pensiile românilor elaborat de Banca Mondială. FACIAS cere să fie făcut public