Antena Meniu Search
x

Video Rata inflației scade, alimentele se tot scumpesc. Cifrele care arată cum "se topesc" veniturile românilor, de la o lună la alta

Inflaţia îşi continuă scăderea uşoară. Preţurile rămân, însă, mult mai mari decât anul trecut. Alimentele, de exemplu, au fost mai scumpe cu peste 18% faţă de iunie 2022. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 13.07.2023, 20:43

Vezi și

Inflaţia a scăzut, în iunie, de la 10,6%, la 10,3%. Adică în medie, produsele şi serviciile sunt cu 10% mai scumpe decât anul trecut. Zahărul, de exemplu, are un preț mai mare cu 55%. Cartofii, untul și ouăle costă cu 30% mai mult. Singurul aliment care s-a ieftinit a fost uleiul, minus 8 la sută. 

Ne uităm şi la mărfurile nealimentare. Primul loc la scumpiri a fost ocupat de energia termică, urmată de detergenţi şi cosmetice. Gazele costă mai mult cu 8,5%, iar curentul cu aproape 4%.

Benzina și motorina s-au ieftinit considerabil

În schimb, benzina şi motorina s-au ieftinit cu 11%, după ce cotaţiile petrolului au scăzut semnificativ pe piețele internaționale. Vedem o scădere şi la medicamente, de 5%.

Pe acelaşi subiect

În cazul serviciilor, cele mai mari scumpiri au fost la biletele de avion, cu 37%, şi la cele de tren, cu 21%, la fel ca serviciile de apă, canal şi salubritate.

BNR anunţă o inflaţie de 7% pentru finalul anului şi se aşteaptă la creştere economică. Iar pentru 2024, estimează scumpiri de 4 la sută. 

Scumpiri la alimente

Zahăr + 55 %

Cartofi + 32%

Unt  + 30 %

Ouă + 29%

Margarină + 27%

Ulei - 8%

Scumpiri la mărfuri nealimentare

Energie termică  + 24% 

Detergenţi + 18%

Cosmetice + 16%

Gaze + 8,5% 

Energie electrică + 4%

Combustibili - 11% 

Medicamente - 5%

Scumpiri la servicii

Bilete de avion + 37%

Bilete de tren + 21%

Apă, canal, salubritate + 21%

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Rata inflației scade, alimentele se tot scumpesc. Cifrele care arată cum "se topesc" veniturile românilor, de la o lună la alta