Antena Meniu Search
x

Video Problema cu pachetul de taxe și impozite pregătit de Guvern. Analiștii spun că măsurile sunt cu dublu-tăiș: "Ar fi un dezastru"

Statul a stabilit un prag pentru bogăţie - 500.000 de euro. Mai exact, guvernanţii vor ca toţi cei care deţin averi peste această sumă să plătească impozit de 1 la sută. Specialiştii spun însă că măsura e una cu dublu tăiş. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 13.07.2023, 20:28

Vezi și

Cum gaura din bugetul de stat e de câteva zeci de miliarde de lei, guvernanţii caută acum soluţii. Una din ele: noi impozite

Mădălina Chițac, reporter Observator: Guvernul vrea să impună un impozit de 1% pentru cei care deţin proprietăţi cu o valoare mai mare de jumătate de milion de euro. Un român care are o astfel de proprietate ar urma să plătească anual către stat în jur de cinci mii de euro. 

Vor plăti şi cei care au mai multe imobile evaluate la peste 500.000 de euro

Premierul crede că măsura e una corectă şi insistă că bogaţii ar trebui să fie impozitaţi mai mult pentru casele scumpe. Analiştii fiscali se îndoiesc însă de eficienţa propunerii.   

Pe acelaşi subiect

Gabriel Biriș, analist fiscal: Cine stabileşte valoarea? Iar începem cu evaluări? Cine e obligat să facă evaluarea? Că dacă ai casă în jur de 500.000, care e diferenţa dintre 495 şi 505? Că toate evaluările au un grad de aproximare. În primul rând avem o problemă de aplicare. În al doilea rând... ce facem cu persoanele care au investit în clădiri şi le închiriază? 

Toma Filipovici, Asociația Agenților Imobiliari: E posibil să ducă la o creştere a chiriilor. Dacă aceste imobile sunt cu scop investiţional. Dacă nu sunt cu scop investiţional, atunci sigur va fi o taxă în plus pentru cei care le deţin. 

Un nou impozit ar putea aduce noi probleme pe piaţa imobiliară, spun specialiştii

Marcela Țupea, broker imobiliar: Ar fi un dezastru pentru vânzătorii de astfel de imobile. Ar creşte considerabil preţul unei locuinţe şi ne-ar împiedica să vindem. Se tranzacţionează destul de greu în ultima vreme, băncile acordă destul de greu credite. Oamenii sunt atenţi, inflaţia e mare. 

Aleşii se gândesc de altfel la un întreg pachet de creşteri de taxe şi impozite. Impozit mărit pe dividende sau pentru firme care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, TVA unic de 19% sau chiar mărit până la 22%, dar şi impozit mai mare pentru companiile care se ocupă cu jocurile de noroc. 

Gabriel Biriș, analist fiscal: Sigur vor aduce mai mulţi bani. Da întrebarea e cât mai mulţi bani? Nu cumva dăm pe o parte şi pierdem pe alta? Pe termen lung atârnă ca o piatră. Şi odată introduse vor fi şi greu de corectat. 

Guvernul trebuie să se încadreze în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană, care nu trebuie să depășească 4, 4% din Produsul Intern Brut. Pe primele cinci luni, deficiul raportat de Ministerul Finanțelor a fost 2,3% din PIB.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Problema cu pachetul de taxe și impozite pregătit de Guvern. Analiștii spun că măsurile sunt cu dublu-tăiș: "Ar fi un dezastru"