Antena Meniu Search
x

Șanse ca ratele la bănci să scadă, după reducerea dobânzii cheie

Românii care au credite în lei la bănci au învins! Sunt şanse mari ca ratele plătite de ei să scadă în lunile următoare, după ce Banca Naţională a redus dobânda cheie, pentru a doua oară de la începerea crizei sanitare.

de Redactia Observator

la 30.05.2020, 00:16

Vezi și

Banca Naţională a redus din nou dobânda cheie, de la 2% la 1,75%. Este indicatorul care influenţează ratele în lei, aşa că cel mai probabil împrumuturile se vor ieftini în perioada următoare. Este a doua reducere pe care Banca Centrală o face de la începutul pandemiei.

În prezent, clienţii băncilor plătesc în medie 6,8% dobânda anuală pentru creditele în lei. Cei care vor face împrumuturi în perioada următoare vor beneficia de o dobândă anuală mai mică. Atunci când creditele se ieftinesc, creşte cererea pentru împrumuturi. Este, aşadar, un ajutor pentru oameni cât şi pentru bănci şi implicit pentru economia puternic afectată de cele trei luni de pandemie.

Creșterea economică a încetinit. Doar 2,7 % în primul trimestru - este semnul unei crize. Deja prognozele pentru acest an sunt pesimiste.

Guvernul estimează o scădere economica de 1,9%, în timp ce Comisia Economică vorbeşte de 6 procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Șanse ca ratele la bănci să scadă, după reducerea dobânzii cheie