Războiul comercial dintre China şi UE ia amploare. Beijingul verifică acum laptele şi brânza, inclusiv din România
După ancheta antidumping cu privire la carnea de porc, China a inițiat o investigație antisubvenție şi asupra produselor lactate importate din Uniunea Europeană. Este vizată inclusiv România. Anchetele chinezilor vin după ce Bruxellesul a impus tarife şi de 37,6% maşinilor electrice din China din cauza subvenţiilor considerate neloiale oferite de statul chinez.
Autorităţile chineze au anunţat miercuri că au demarat o investigaţie asupra subvenţiilor bănuite a fi acordate de Uniunea Europeană (UE) anumitor producători de lactate, în contextul unor tensiuni crescute între Bruxelles şi Beijing cu privire la suprataxele introduse de UE pentru vehiculele electrice provenite din China, transmit AFP şi Reuters.
Investigaţie asupra importurilor de produse lactate din UE
"Ministerul chinez al Comerţului a decis să demareze o anchetă antidumping cu privire la anumite produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu data de 21 august 2024", a informat Ministerul într-un comunicat de presă. Sursa citată a precizat că solicitarea de a demara o investigaţie a venit de la China Dairy Association şi China Dairy Industry Association, în numele industriei locale de lactate, iar ancheta este aşteptată să se încheie în decurs de 12 luni.
Potrivit Reuters, China va examina 20 de scheme de subvenţionare din blocul comunitar, în principal cele din Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda şi România, se precizează în comunicatul Ministerului chinez al Comerţului. Din ţările menţionate, Irlanda este de departe cel mai mare exportator de lactate în China, în condiţiile în care anul trecut a vândut produse în valoare de 461 milioane de dolari către ţara asiatică.
Chiar dacă investigaţia vizează doar câteva produse lactate, precum brânzeturile proaspete şi procesate, anunţul demonstrează intenţia Beijingului de a contracara suprataxele introduse de Bruxelles pentru vehiculele electrice provenite din China. Produsele agricole şi alimentare sunt deseori vizate pentru bariere comerciale.
Investigaţia asupra importurilor de produse lactate din UE vine după o anchetă antidumping cu privire la industria europeană a cărnii de porc, anunţată de Beijing la mijlocul lunii iunie, în condiţiile în care China este principala piaţă de export a industriei europene a cărnii de porc.
UE a redus la 9% tarifele pentru maşinile Tesla importate din China
Comisia Europeană a anunţat pe 20 august că intenţionează să impună tarife de 9%, timp de cinci ani, pentru importurile de vehicule electrice marca Tesla produse în China, o decizie pe care statele membre trebuie să o confirme până la sfârşitul lunii octombrie, informează Reuters şi AFP. Executivul comunitar a publicat marţi concluziile definitive ale anchetei sale asupra subvenţiilor de care beneficiază constructorii de automobile din China.
În cazul automobilelor electrice Tesla importate din China, Comisia Europeană a propus un tarif de 9%, mai mic decât cel de 20,8% sugerat în luna iulie. Potrivit executivului comunitar, producătorul american Tesla a cerut o recalculare a tarifelor în cazul său, pe baza subvenţiilor concrete pe care le-a primit compania.
Comisia Europeană a precizat că în continuare crede că producţia de automobile electrice în China a beneficiat de subvenţii excesive şi a propus tarife finale de 36,3%. Este un nivel uşor mai mic decât tariful maxim de 37,6% pe care l-a stabilit Comisia în luna iulie pentru companiile care nu au cooperat în cadrul investigaţiei demarate de UE.
Tesla se numără printre companiile care au cooperat în cadrul investigaţiei UE. Un oficial din cadrul Comisiei Europene a precizat că Bruxelles-ul a ajuns la concluzia că Tesla a primit subvenţii mai mici din partea statului chinez, comparativ cu producătorii chinezi de automobile electrice care au fost investigaţi de Bruxelles.
SUA, tarife vamale de 100% pentru maşinile electrice din China
Casa Albă a anunţat pe14 mai o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze cu o valoare de 18 miliarde de dolari, în ideea de a "proteja companiile şi muncitorii americani" de o concurenţă considerată "incorectă" de către oficialii de la Washington.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰