Antena Meniu Search
x

Video Reacţia Denisei, după ce i se oferă salariu de 4.800 de lei pe un job în Marketing. Companiile au un nou test la angajare

Pentru a găsi angajaţi oneşti şi loiali, companiile apelează mai nou la un profiler sau un detector de minciuni uman. Un specialist care citeşte gesturile pentru a vedea dacă viitorii angajaţi spun sau nu adevărul. Şi asta pentru că opt din zece candidaţi strecoară cel puţin o minciună la interviu. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 05.04.2023, 20:31

Vezi și

Paul Herinean, directorul unei firme de recrutare: Bugetul ar fi un salariu net de 4.800 de lei. Cum eşti cu aspectul ăsta?

Denisa, candidată: Aş fi mulţumită.

Paul Herinean este directorul unei firme de recrutare. Dar mai mult, este un detector de minciuni uman. În faţa lui stă Denisa, o tânără de 24 de ani, care aspiră la un post într-un departament de marketing. Un singur răspuns poate face diferenţa între a obţine sau nu jobul.  

Paul Herinean, directorul unei firme de recrutare: Mai eşti în discuţii cu alţi posibili angajatori?

Pe acelaşi subiect

Denisa, candidată: Nu... 

Gestul decisiv al unui candidat

Un gest decisiv pentru viitorul tinerei.

Paul Herinean, directorul unei firme de recrutare: Ai avut un gest de uşoară anxietate, ţi-ai mângâiat mâna, după care ai avut tendinţa să duci mâna la gură sau la nas, pentru că eşti probabil în discuţii cu alţi angajatori. Dar mi-a plăcut foarte mult că tu te-ai controlat la jumătate, probabil ai realizat acest aspect şi ai încercat să îl ascunzi.

Paul este "antrenat" să citească limbajul nonverbal care îi poate scăpa unui angajator într un interviu clasic. A lucrat 15 ani a muncit în Serviciul Român de Informaţii, unde a studiat toate aceste tehnici. Poate detecta secrete de servrciu, interese proprii ale angajaţilor şi chiar posibile acţiuni de spionaj economic. Companiile pot apela şi la un test clasic cu poligraful, dar numai cu acordul candidaţilor. Codul Muncii nu îi obligă pe salariaţi să accepte acest test.

Tot mai mulţi candidaţi vor să fenteze testele

Anca Preda este reprezentanta unei companii cu peste 600 de angajaţi. Spune că nu există lună în care candidaţii să nu încerce să fenteze testele. 

Anca Preda: Dacă aţi minţit în cadrul interviului... Cred că până se termină perioada de probă. În trei luni.

Un studiu al unei reviste amenricane arată că aproape 80% dintre cei care se prezintă la un interviu încearcă să strecoare cel puţin o minciună în faţa viitorilor şefi. Unul din domeniile în care testul de sinceritate e vital este cel al asigurărilor pentru a evita înscenări ale accidentelor auto.

Marius Porojan, director firmă: Nu ştiu dacă există angajatul perfect, dar sunt anumite persoane care se apropie de un angajat ideal.

Reporter: V-a furat cineva până acum?

Marius Porojan, director firmă: Da.

Reporter: Trei părţi negative ale muncitorului român...

Marius Porojan, director firmă: Pauzele de ţigară extrem de dese, problemele pe care le au cu băncile. A treia problemă ar fi probabil lipsa de implicare.

Profilerii sunt folosiţi de marile companii şi atunci când negociază contracte de fuziune sau achiziţie, dar şi de ţări pentru a stabili relaţii comerciale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Reacţia Denisei, după ce i se oferă salariu de 4.800 de lei pe un job în Marketing. Companiile au un nou test la angajare