Antena Meniu Search
x

Recoltă bogată de zmeură, dar clienții se lasă așteptați

Zmeura, considerată aurul roz de către cofetari, se găseşte din belşug în localitatea Gornet. De aici sute de kilograme de fructe parfumate ajung pe tarabele din ţară. Deşi recolta este bogată, iar producătorii au mai lăsat chiar şi la preţ, clienții se lasă așteptați.

de Redactia Observator

la 26.06.2019, 00:34

Vezi și

Zmeura, considerată aurul roz de către cofetari, se găseşte din belşug în localitatea Gornet. De aici sute de kilograme de fructe parfumate ajung pe tarabele din ţară. Deşi recolta este bogată, iar producătorii au mai lăsat chiar şi la preţ, clienții se lasă așteptați. Dacă înainte cumpărătorii veneau cu camioane pentru a lua fructele pentru cofetării, restaurante sau export, acum sătenii abia reușesc să dea câte un kilogram, două pe zi.

Cel mai stresant este faptul că nu poţi să o valorifici. Asta e. Dacă ştii că ai ieşi de aici de la cules şi ştii că o duci undeva, e perfect. Asta ar fi de mare ajutor oamenilor.

La ora cinci dimineaţa, localnicii din Gornet, judeţul Prahova, sunt deja pe câmp. Culeg zmeura şi merg apoi în centrul localităţii, în speranţa că vor avea succes la vânzări.

Trec câteva ore până când un client îşi face apariţia în sat şi începe să scotocească prin lădiţe şi găleţi cu fructe proaspăt culese. Un kilogram se vinde cu 8-9 lei. Mai ieftin decât anul trecut. Iar în funcţie de cantitate, preţul scade.

În trecut, producția de zmeură de la Gornet era sursă de aprovizionare pentru cofetării şi restaurante. Marfa mergea şi la export. Astăzi însă, oamenii abia reuşesc să-şi recupereze investiţiile.

Cât despre o eventuală asociere, oamenii sunt reticenţi, spun autorităţile locale.

Micii agricultori nu reuşesc să răzbească singuri. Deşi producţia la hectar ajunge şi la 12 tone, în multe magazine găsim zmeură adusă de la străini.

Cele mai multe importuri sunt din Polonia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Recoltă bogată de zmeură, dar clienții se lasă așteptați