Antena Meniu Search
x

Video Record: România a cumpărat azi curent electric cu 563 de euro/MWh. Harta scumpirilor în Europa

Preţuri şocante la energie în Europa. Curentul electric este mai scump ca niciodată şi în România, peste 500 de euro pe Mega Wat ora. Pe măsură ce preţurile cresc, Guvernul nu mai are bani să susţină plafonarea facturilor şi caută alte soluţii de ajutor pentru noi, consumatorii. Preţurile uriaşe nu pot fi justificate nici de război, nici de secetă, nici de jocurile Rusiei, spun unii experţi.

de Redactia Observator

la 17.08.2022, 19:36

Vezi și

Ziua şi recordul pe piaţa de energie. România a cumpărat azi curent cu 563 de euro/MWh, mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Preţurile cresc de la o zi la alta. Iar previziunile sunt şi mai sumbre, pe măsură ce se apropie sezonul rece. Situaţia este disperată în toată Europa. În acest moment, la nivel Uniunii Europene, cei mai mulţi bani dau pe energia electrică lituanienii şi letonii, unde preţul pe megawatt oră a ajuns la 824 de euro, urmează Estonia, cu aprope 700 de euro. Sunt preţuri record înregistrate în toată Europa. După cum se poate vedea şi pe această hartă, majoritatea europenilor, dau peste 500 de euro pe megawat oră. La polul opus sunt consumatorii din Spania şi Portugalia, care plătesc cel mai mic preţ la energia electrică, aproximativ 139 de euro pe megawatt oră.

Cum se explică o parte din creşterile ameţitoare

"În Spania şi Portugalia au dat subvenţii la producători, ca să fim foarte clari", a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. Iar tendinţa este de continuă creştere şi la gaze. Gazprom avertizează că europenii vor plăti la iarnă cu 60% mai mult decât plătesc acum. Experţii spun că există scenarii şi mai rele de atât. "În situaţia unei ierni grele, în situaţia unor sistări masive, din păcate, putem să vedem momente în care piaţa Spot, cel puţin, să determine preţuri mai mari decât decât ceea ce spunea Gazprom", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie. "Vă pot spune că milioane de oameni sunt foarte îngrijoraţi de ce se va întâmpla în această toamnă şi iarnă", a declarat Keir Starmer, preşedintele Partidului Laburist.

O parte din creşterile ameţitoare de preţ sunt justificate: război, secetă, panică pe burse, cerere mare şi ofertă mică. Dar sunt şi majorări care nu pot fi explicate, spun experţii. "Uniunea Europeană se confruntă cu o tentativă de manipulare a pieţei pornită din zona gazului natural. Nu se justifică aceste creşteri. Dar de unde o cerere uriaşă într-o perioadă atât de mică de timp? Ori se întâmplă ceva pe partea de furnizare şi se joacă unii cu preţurile, încercând, probabil, să creeze o formă de dezordine socială în interiorul Uniunii Europene", a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

În faţa scumpirilor uriaşe, bugetul de stat pare depăşit. Guvernul se gândeşte să renunţe la schema de plafonare a facturilor, pentru că nu mai are bani să plătească furnizorii de gaze şi curent. Promite însă că oamenii nu vor primi facturi mai mari cel puţin până în martie anul viitor. Reglementarea sau suprataxarea profitului sunt două dintre scenariile luate în calcul. Soluţia va fi anunţată cel mai târziu în septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Record: România a cumpărat azi curent electric cu 563 de euro/MWh. Harta scumpirilor în Europa