Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reușită de proporții pentru Microsoft pe piața jocurilor. UE aprobă preluarea Activision Blizzard pentru 69 de miliarde de dolari

Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au aprobat luni achiziţia propusă de Microsoft a firmei de jocuri Activision Blizzard, de 69 de miliarde de dolari, sub rezerva remediilor oferite de gigantul tehnologic din SUA, transmite CNBC. Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat că Microsoft a oferit remedii în domeniul în curs de dezvoltare al jocurilor în cloud, care au eliminat preocupările antitrust. Aceste remedii s-au concentrat pe a permite utilizatorilor să transmită în flux jocurile Activision pe care le achiziţionează pe orice platformă de streaming în cloud.Aprobarea din partea Europei este un câştig uriaş pentru Microsoft, după ce luna trecută principala autoritate de concurenţă din Regatul Unit a blocat acordul, conform News.ro.

de Redactia Observator

la 16.05.2023 , 10:20

Reușită de proporții pentru Microsoft pe piața jocurilor. UE aprobă preluarea Activision Blizzard pentru 69 de miliarde de dolari - Shutterstock

Autorităţile de reglementare la nivel global au cercetat dacă achiziţia Activision de către Microsoft ar putea distorsiona concurenţa pe piaţa consolelor şi a jocurilor în cloud. Una dintre întrebările autorităţilor de reglementare este dacă Microsoft ar putea lua jocuri Activision şi să le păstreze exclusiv pe propriile platforme ale gigantului american. Activision se află în spatele unora dintre cele mai mari jocuri pentru consolă şi PC din lume, inclusiv franciza Call of Duty şi World of Warcraft.

Decizia UE vine după ce Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) din Marea Britanie a blocat luna trecută acordul, din cauza temerilor că ar reduce concurenţa pe piaţa în curs de dezvoltare a jocurilor în cloud. CMA a spus că Microsoft ar considera că este benefic din punct de vedere comercial să facă jocurile cheie ale Activision, cum ar fi Call of Duty, exclusiv pentru propriile sale platforme de jocuri în cloud. Cu toate acestea, CMA a spus că achiziţia nu va reduce concurenţa pe piaţa consolelor.

Microsoft s-a confruntat cu opoziţia faţă de acord din partea autorităţilor de reglementare şi a unora dintre rivalii săi, inclusiv producătorul de console de jocuri PlayStation Sony. Grupul a încercat înainte de decizia UE să atenueze preocupările Comisiei că jocurile Activision sunt exclusive.

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, s-a întâlnit cu oficiali UE în februarie, după care gigantul tehnologic a spus că va aduce jocuri Xbox pentru PC în serviciul de jocuri cloud al Nvidia. Se pare că producătorul de cipuri şi-a exprimat opoziţia faţă de preluarea achiziţiei. Microsoft a semnat, de asemenea, un contract pe 10 ani cu Nintendo pentru a aduce Call of Duty pe platformele gigantului japonez de jocuri, dacă afacerea Activison se va finaliza.

Pe acelaşi subiect

Garanțiile oferite de Microsoft

Comisia a examinat o serie de domenii din jurul acordului, inclusiv impactul asupra concurenţei pe consolă şi pe piaţa de jocuri în cloud, în creştere rapidă. Microsoft a rămas în urmă cu Xbox în ultima generaţie de console, faţă de PlayStation 5 de la Sony şi Nintendo Switch. Dar gigantul american şi-a mizat viitorul pe piaţă pe aşa-numitele jocuri în cloud, o parte în curs de dezvoltare a industriei.

Comisia UE a constatat că preluarea Activision nu va reduce concurenţa pe piaţa consolelor, având în vedere dominaţia Sony pe PlayStation. O mare parte a investigaţiei UE s-a concentrat în jurul jocurilor în cloud. Jocurile în cloud vor permite oamenilor să transmită în mod eficient jocurile de pe servere, eliminând nevoia de hardware dedicat scump, cum ar fi consolele. Aceste jocuri ar putea fi jucate pe dispozitive existente, cum ar fi televizoare, smartphone-uri şi laptopuri. De exemplu, dacă un utilizator cumpără un joc online, îl poate transmite prin intermediul unui serviciu de jocuri în cloud.

Dar cheia succesului pentru jocurile în cloud va fi şi un catalog mare de jocuri pe care utilizatorii le-ar putea accesa imediat printr-un serviciu de abonament, un fel de Netflix. Aceasta este o parte din logica din spatele preluării Activision propuse de Microsoft. Autoritatea britanică de reglementare a fost îngrijorată de capacitatea Microsoft de a-şi asigura o poziţie dominantă în jocurile în cloud chiar înainte ca acestea să se dezvolte. Autorităţile de reglementare din UE au constatat că Microsoft ar putea dăuna concurenţei în distribuţia de jocuri pentru PC şi consolă prin intermediul serviciilor de jocuri în cloud, ca urmare a achiziţiei.

O modalitate prin care concurenţa ar fi afectată ar fi dacă Microsoft ar face aceste jocuri Activision exclusiv pentru propria sa platformă, a spus Comisia. Dar Comisia Europeană a declarat că Microsoft a oferit remedii pentru a atenua preocupările legate de concurenţă. Consumatorii care au cumpărat sau vor cumpăra un joc Activision vor putea transmite aceste titluri pe orice platformă de jocuri în cloud aleasă de ei.

Microsoft va oferi, de asemenea, licenţe fără drepturi de autor platformelor de jocuri în cloud pentru a difuza jocuri Activision, dacă un consumator le-a achiziţionat. Ideea este că jucătorii nu trebuie neapărat să transmită în flux jocul de unde îl cumpără. Un înalt oficial al Comisiei Europene a declarat luni reporterilor că această mişcare va creşte concurenţa pe piaţă şi va permite platformelor de streaming care nu au acces la jocurile Activision să le aibă acum.

"Am avut o îngrijorare cu privire la jocurile în cloud, [care sunt ] foarte incipiente în acest moment, dar vor creşte. Ni s-a dat un remediu, deci o licenţă gratuită de 10 ani pentru jocurile existente şi viitoare, care urmează să fie acum disponibilă. Deci, credem că acest lucru nu este doar un fel de rezolvare a unei probleme, ci este şi pro-competitiv. Şi asta, pentru noi, este un lucru bun", a declarat luni Margrethe Vestager, comisarul pentru concurenţă al UE, Silviei Amaro de la CNBC.

Entuziasm din partea Microsoft

Smith, de la Microsoft, a salutat de asemenea aprobarea. "Comisia Europeană a cerut Microsoft să licenţieze popularele jocuri Activision Blizzard Automatica aproape de serviciile concurente de jocuri în cloud. Acest lucru se va aplica la nivel global şi va da puterea milioanelor de consumatori din întreaga lume să joace aceste jocuri pe orice dispozitiv pe care îl vor alege", a spus el într-o declaraţie luni.

CEO-ul Activision, Bobby Kotick, a declarat joi că compania, care a fost fondată în Franţa, are "rădăcini adânci în Europa". El a adăugat: ”Intenţionăm să ne extindem semnificativ investiţiile şi forţa de muncă în întreaga UE şi suntem încântaţi de beneficiile pe care tranzacţia noastră le aduce jucătorilor din Europa şi din întreaga lume”.

Marea Britanie "îşi susţine decizia"

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie "îşi susţine decizia". În timp ce atât autorităţile de reglementare din Marea Britanie, cât şi cele din UE au văzut potenţiale probleme cu acordul Microsoft-Activision, concluziile lor sunt diferite, Marea Britanie blocând preluarea, iar Comisia Europeană dând undă verde. Microsoft a oferit un remediu similar autorităţilor din Marea Britanie ca şi cele propuse UE, dar Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie a spus că soluţia gigantului tehnologic din SUA nu este suficientă.

CMA din Regatul Unit a părut să se pronunţe împotriva deciziei UE de a elimina acordul.

"Propunerile Microsoft, acceptate astăzi de Comisia Europeană, ar permite Microsoft să stabilească termenii şi condiţiile pentru această piaţă pentru următorii zece ani. Ei ar înlocui o piaţă liberă, deschisă şi competitivă cu una supusă reglementării continue a jocurilor pe care Microsoft le vinde, a platformelor către care le vinde şi a condiţiilor de vânzare. Acesta este unul dintre motivele pentru care grupul independent al CMA a respins propunerile Microsoft şi a împiedicat această înţelegere", a declarat, luni, CEO-ul CMA, Sarah Cardell, într-un comunicat.

Cardell a spus că CMA respectă decizia UE, dar că autoritatea de reglementare din Marea Britanie ”îşi susţine decizia sa”. Microsoft intenţionează să facă recurs la decizia CMA.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri economice » Reușită de proporții pentru Microsoft pe piața jocurilor. UE aprobă preluarea Activision Blizzard pentru 69 de miliarde de dolari