Revoluția fiscală taie zeci de mii de salarii! Haosul provocat de revoluţia fiscală ar putea duce la o grevă generală
Haosul provocat de revoluţia fiscală ar putea duce la o grevă generală.
Iar în tot acest timp, nu au fost înlăturate cele mai îngrijorătoare scenarii. Că veniturile angajaţilor ar putea scădea de la anul. Haosul provocat de revoluţia fiscală ar putea duce la o grevă generală. Sindicaliştii spun că va fi monitorizat modul în care se vor schimba toate contractele de muncă.
Şi la stat, şi la privat. Ca să liniştească apele, premierul Mihai Tudose a declarat că a purtat discuţii cu " o mulţime de companii" care au anunţat că nu vor scădea salariile. Totuşi, este contrazis de mai multe firme.
Însă, premierul este contrazis de companii. Cei din sectorul IT au anunţat scăderi de salarii.
Din cauza revoluţiei fiscale în jur de 40.000 de angajaţi din sectorul IT care sunt scutiţi de impozitul pe venit vor avea salarii mai mici cu 6,5%, avertizează cei din sector. De exemplu un it-ist care are acum un salariu de aproape 7000 de lei va avea o scădere a salariului din 2018 de 400 de lei.
Alexandru Lăpuş, CEO al unei companii IT: "Firmele mari poate se vor redresa, poate au sprijin de afară şi îşi permit, dar această măsura loveşte chiar în firmele antreprenoriale româneşti."
Sunt deja programatori care au fost anunţaţi că vor avea salarii mai mici de la anul.
Mihaela Mitoroi, liderul departamentului taxe al unei companii de conultanţă: "Va fi destul de dificil pentru angajatori pentru că vor trebui să îşi facă un calcul CUT de aici să decidă dacă vor să rămână în continuare în România sau să se mute în altă pare."
Companiile reacţionează diferit. Conducerea Petrom, a doua cea mai mare companie din ţară, a anunţat că negociază cu sindicatele şi <intra carton> că are încredere că discuţiile nu vor conduce către diminuări ale salariilor actuale. O altă uriaşă companie a anunţat că va suporta trecerea contribuţiilor şi fiecare angajat va avea un salariu net mai mare, in medie, cu 1,5%.
Mihaela Mitoroi, liderul departamentului taxe al unei companii de conultanţă: "Prin această mutarea a contribuţiilor unii angajatori pot să decidă să păstreze salariul aşa cum este acum şi ar putea însemna o scădere a netului sau pot creşte brutul. Acest lucru este greu de prezis."
Sindicatele cer Guvernului să renunţe la trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, pentru a nu exista riscuri. Vor monitoriza salariile şi ameninţă cu o grevă generală.
Adrian Bărăscu, CNSLR Frăţia: "Suntem în stand-by, strângem semnături, dar când vom vedea că sunt momente când colegii noştri nu primesc acelaşi salafiu net, ne vom manifesta."
Alţi lideri sindicali anunţă continuarea protestelor şi au sesizat Avocatul Poporului. Cer intervenţie la Curtea Constituţională.
Victor Ciorbea, avocatul Poporului: "Vom continua analiza şi vedem dacă există motive de neconsituţionalitate. Nu sunt Napoleon. Numai el îi asculta pe specialiştii în drept şi le transpunea în reglementări."
Dumitru Costin, liderul BNS: "Discutăm de milioane de salariaţi asupra cărorar acest act normativ va produce efecte."
PNL şi USR au anunţat că vor iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰