Robor se schimbă, iar ratele românilor vor scădea, promite Ministerul Finanțelor
O veste importantă pentru cei patru milioane de români cu credite în lei! Ratele vor scădea, promite Guvernul, care schimbă formula de calcul pentru ROBOR.
O veste importantă pentru cei patru milioane de români cu credite în lei! Ratele vor scădea, promite Guvernul, care schimbă formula de calcul pentru ROBOR. Modificările ar putea fi făcute chiar săptămâna viitoare prin ordonanţă de ugenţă. Reprezentanţii BNR au unele rezerve: ratele ţin de întreaga economie, nu depind de o ordonaţă de urgenţă, spun ei. Şi "taxa pe lăcomie" se transformă. Devine "stimulent de hărnicie".
După noua formulă de calcul a ROBOR, teoretic, ratele românilor ar urma să scadă.
(Reporter): Garanţia este că vor scădea ratele oamenilor?
(Eugen Teodorovici): Nu facem modificări decât pentru a scădea costul de finanţare a celor care au împrumuturi în lei.
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
- Leguma pe care se bat producătorii, deşi răsadurile costă enorm. Preţul unei singure seminţe: "Merită tot...
- Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit...
- Economia globală, zguduită de "Ziua Eliberării". Războiul comercial pornit de Trump ar putea bloca exporturile...
Indicele este calculat acum în funcţie de estimările împrumuturilor dintre bănci. Pe viitor se va stabili în funcţie de o medie a acestor tranzacţii.Ce spun oficialii BNR despre schimbări?
Datele arate că în ultimul an ROBOR a fost mai mare decât viitorul indice. Conform calculelor făcute de finzoom.ro, în acest moment, la un credit "Prima Casa" de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani, un român plăteşte 1300 de lei lunar. După noua formulă de calcul a ROBOR, rata ar ajunge la 1230. Adică va fi mai mică cu 70 de lei.
Există însă şi perioade care ar putea da aceste calcule peste cap. Conform datelor BNR, în februarie, dobanda tranzacţiilor efective pe piaţa interbancară a urcat la 3,38%, în timp ce ROBOR la 3 luni era la 3,17%.
Ministrul Finanţelor, care are potrivit propriei declaraţii de avere cerdite de 800 de mii de euro, a făcut calculul pentru milioane de români, dar pare că nu şi pentru el însuşi.
Guvernul mai anunţă o modificare: "taxa pe lăcomie" se transformă în "stimulent pentru hărnicie". Băncile pot scapă de taxa către stat dacă îndeplinesc simultan două condiţii.
Românii plătesc printre cele mai mari dobânzi şi rate din Europa. Am ajuns să plătim mai mult şi decât austriecii sau ungurii pentru acelaşi credit. Specialiştii dau vina pe inflaţie şi pe măsurile fiscal-bugetare într-o continuă schimbare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰