Românii cheltuie cei mai mulţi bani pe mâncare din Europa
Suntem, din nou, fruntaşii Europei. De data aceasta, în topul cheltuielilor pentru mâncare. În fiecare lună, peste 50 la sută din veniturile unei familii se duc doar pe alimente şi pe întreţinerea locuinţei.
Suntem, din nou, fruntaşii Europei. De data aceasta, în topul cheltuielilor pentru mâncare. În fiecare lună, peste 50 la sută din veniturile unei familii se duc doar pe alimente şi pe întreţinerea locuinţei. Chiar şi vecinii bulgari stau mai bine decât noi la acest capitol, arată un studiu. Cu cât ne îndepărtăm de Capitală, cu atât povara financiară se resimte mai puternic.
Deşi veniturile medii au crescut în România, faţă de anii trecuţi, peste jumătate din banii pe care îi câştigăm într-o lună ajung în magazine şi bănci. Cheltuielile noastre cu mâncarea sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. Mai exact, de două ori şi jumătate peste media celorlalte state.
Un britanic, de exemplu, consumă doar opt la sută din venitul lunar pe alimente şi băuturi nonalcoolice, un neamţ aproape 11 la sută, un italian 14 la sută, în timp ce un român alocă aproape 28 la sută doar pentru acest tip de cheltuieli.
Ce ne împovărează cel mai mult?
- Băutura tot mai consumată de români. Vânzările au crescut cu 15% anul trecut: "În ultimii 5 ani s-a dublat"
- Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
- Mai mulți clujeni, picnic cu slănină, brânză de oaie și ceapă, pe plajă în Filipine: "Am luat câte o...
- Nuntă de interlopi români, însângerată în Germania. Un bărbat şi-a executat socrul în faţa a 200 de...
- Mai mulți români, transformați în sclavi de un conațional în Germania. Erau închişi într-o fabrică şi...
Pe lângă coşul lunar de alimente, plătim mult şi pe rate, chirii, facturi şi carburanţi şi ne rămân prea puţini bani pentru serviciile medicale sau pentru educaţie. Chiar şi pragul pentru traiul minim decent a crescut în România, din cauza cheltuielilor.
Spre exemplu, în 2018, o familie cu un copil avea nevoie de peste 1800 de lei pentru cheltuielile cu alimentaţia şi cu încălzirea locuinţei. Anul acesta, aceeaşi familie are nevoie de peste 1900 de lei.
Un singur român are nevoie de aproape 750 de lei pentru un trai minim decent, arată Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii. Un sfert din populaţie nu dispune, însă, de această sumă.
Un aspect care le ridică semne de întrebare şi reprezentanţilor Băncii Naţionale.
Puţini sunt cei care ştiu cum să-şi administreze veniturile
Consumul mare de alimente a dus şi la un deficit comercial record. Importăm cu 25% mai multe bunuri faţă de anul trecut.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰