Antena Meniu Search
x

România a importat marţi peste 2.100 de MW de electricitate. Preţul pe bursă a ajuns la un nou record istoric

România a importat peste 2.100 de MW de electricitate marţi, în timp ce preţul mediu pe bursă a ajuns la un nou record istoric, potrivit datelor Transelectrica şi OPCOM, analizate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 12.10.2021, 16:30

România a importat marţi peste 2.100 de MW de electricitate. Preţul pe bursă a ajuns la un nou record istoric
Electricitate - Shutterstock

Nivelul maxim al importurilor a fost de 2.101 MW şi a fost înregistrat la ora 11:00, după care a început să scadă uşor. La ora 15:00, importurile erau de 1.795 MW. Consumul ajunsese la 7.618 MW, iar producţia la 5.823 MW, scrie Agerpres

Producţia internă era asigurată de hidrocentrale - 1.725 MW, nuclear - 1.368 MW, hidrocarburi - 1.272 MW, cărbune - 1.221 MW, fotovoltaic - 129 MW, eolian - 73 MW, biomasă - 62 MW. Pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, energia cu livrare marţi are o medie de 1.155 lei pe MWh, ceea ce reprezintă un nou record istoric. Cel mai mare preţ va fi înregistrat în vârful de consum de la ora 18:00 - 19:00 şi va fi de 1.577 lei pe MWh. 

Analiză Goldman Sachs: România, printre cele mai expuse state din UE la scumpirea energiei

O analiză a Goldman Sachs arată că Polonia, Ungaria, Cehia şi România sunt mai expuse la scumpirea energiei decât restul ţărilor din UE. Dependenţa de importuri şi de investiţiile străine, vulnerabilitatea monedelor în faţa şocurilor interne şi externe, nevoia de a balansa creşterea economică adesea explozivă şi nesustenabilă cu creşterile de preţuri pun băncile centrale ale economiilor emergente, cum sunt cele din Europa de Est, în faţa unor alegeri dificile.

Pe acelaşi subiect

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în septembrie. Cel mai mult au crescut prețurile la energie electrică, gaze și combustibili

Toate preţurile au explodat în ultimul an: de la ulei şi făină, la benzină şi gaze, în timp ce salariile sunt în scădere. Scumpirile nu se vor opri însă aici, ne atrag atenţia specialiştii.  Scumpirile la energie şi carburanţi au avut efect de domino. Am plătit mai mult şi pe alimente şi pentru servicii.

Lucru care a dus şi la o rată a inflaţiei de 6, 3% în septembrie. Un record al ultimilor ani. Până şi pentru produsele de bază, precum pâinea sau uleiul, scoatem mult mai mulţi bani din buzunar, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » România a importat marţi peste 2.100 de MW de electricitate. Preţul pe bursă a ajuns la un nou record istoric