România a importat marţi peste 2.100 de MW de electricitate. Preţul pe bursă a ajuns la un nou record istoric
România a importat peste 2.100 de MW de electricitate marţi, în timp ce preţul mediu pe bursă a ajuns la un nou record istoric, potrivit datelor Transelectrica şi OPCOM, analizate de Agerpres.
Nivelul maxim al importurilor a fost de 2.101 MW şi a fost înregistrat la ora 11:00, după care a început să scadă uşor. La ora 15:00, importurile erau de 1.795 MW. Consumul ajunsese la 7.618 MW, iar producţia la 5.823 MW, scrie Agerpres.
Producţia internă era asigurată de hidrocentrale - 1.725 MW, nuclear - 1.368 MW, hidrocarburi - 1.272 MW, cărbune - 1.221 MW, fotovoltaic - 129 MW, eolian - 73 MW, biomasă - 62 MW. Pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, energia cu livrare marţi are o medie de 1.155 lei pe MWh, ceea ce reprezintă un nou record istoric. Cel mai mare preţ va fi înregistrat în vârful de consum de la ora 18:00 - 19:00 şi va fi de 1.577 lei pe MWh.
Analiză Goldman Sachs: România, printre cele mai expuse state din UE la scumpirea energiei
O analiză a Goldman Sachs arată că Polonia, Ungaria, Cehia şi România sunt mai expuse la scumpirea energiei decât restul ţărilor din UE. Dependenţa de importuri şi de investiţiile străine, vulnerabilitatea monedelor în faţa şocurilor interne şi externe, nevoia de a balansa creşterea economică adesea explozivă şi nesustenabilă cu creşterile de preţuri pun băncile centrale ale economiilor emergente, cum sunt cele din Europa de Est, în faţa unor alegeri dificile.
- Gazprom scumpeşte gazele pe care le exportă în Europa, în plină criză energetică. Vladimir Putin face un...
- Vine o criză globală de energie care nu mai poate fi evitată. Petrolul Brent va depăși 100 de dolari,...
- Analiză Goldman Sachs: România, printre cele mai expuse state din UE la scumpirea energiei
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în septembrie. Cel mai mult au crescut prețurile la energie electrică, gaze și combustibili
Toate preţurile au explodat în ultimul an: de la ulei şi făină, la benzină şi gaze, în timp ce salariile sunt în scădere. Scumpirile nu se vor opri însă aici, ne atrag atenţia specialiştii. Scumpirile la energie şi carburanţi au avut efect de domino. Am plătit mai mult şi pe alimente şi pentru servicii.
Lucru care a dus şi la o rată a inflaţiei de 6, 3% în septembrie. Un record al ultimilor ani. Până şi pentru produsele de bază, precum pâinea sau uleiul, scoatem mult mai mulţi bani din buzunar, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰