România ar putea fi ultima țară din UE care aderă la zona euro
Bulgaria şi Croaţia sunt tot mai aproape de zona euro, în timp ce noi ne îndreptăm în direcţie opusă! Consecinţa este că am putea deveni ultima ţară de pe continent care face tranziţia de la moneda naţională la cea europeană.
- Bulgaria se pregăteşte să devină parte a zonei euro.
- Alături de Croaţia, a aderat la Uniunea Bancară Europeană.
Iar asta ne va afecta enorm, dacă leul va continua să se deprecieze faţă de euro. Analiştii economici spun că nici nu se pune problema să trecem la noua monedă în următorii 8 ani.
România spera să adere la euro la 1 Ianuarie 2024 şi să se alăture, astfel, celor 19 ţări care folosesc - în acest moment - moneda europeană. Din păcate, nu am întrunit decât una dintre cele cinci condiţii stabilite pentru a înlocui leul cu euro.
Dan Suciu - purtător de cuvânt BNR: Deficitul bugetar, nivelul dobânzilor, rata inflaţiei, evoluţia cursului de schimb şi evoluţia dobânzilor pe termen lung. Suntem intr-o situaţie în care unii dintre parametri evoluează în direcţia inversă, decât cea în care trebuie pentru consolidarea trecerii la euro.
Pandemia de coronavirus a contribuit, la rândul său, la accentuarea problemelor României.
Adrian Câciu - economist: Este foarte posibil ca România să fie ultima ţară care inrtă în zona euro undeva în intervalul 2028-2030.
În orice caz, trecerea de la leu la euro va fi complicată. Sistemele informatice trebuie adaptate, trebuie tipărite noile bancnote euro şi vor fi necesare campanii de informare, astfel încât oamenii să înţeleagă în ce constă această tranziţie.
Şi va fi destul de greu, pentru că - în acest moment - imobilele, maşinile şi serviciile de telefonie au tarife în euro. Plăţile le facem, însă, în lei, la cursul valutar al zilei respective.
Aşa că nu trebuie să ne mirăm că, în clipa de faţă, oamenii sunt complet derutaţi.
Tânără: Dacă preţurile vor fi în euro, se vor scumpi toate. Absolut toate. Cât aţi dat pe un covrig şi cât credeţi că o să fie. Probabil va fi 50 de cenţi, adică vreo 2,5 lei şi eu am dat 1 leu.
Evident, nu se va întâmpla asta, pentru că vom avea salariile în euro. Deci nu se mai pune problema conversiei leului la moneda europeană. Şi nu ar fi singurul avantaj.
Tânără: Nu s-ar mai pune schimbul valutar plus comisioanele dintre bănci. Sunt pentru.
Din păcate, în timp ce România îşi face planuri, Bulgaria se pregăteşte să devină parte a zonei euro. Asta după ce, alături de Croaţia, a aderat la Uniunea Bancară Europeană. Iar asta înseamnă că, din 2024, moneda oficială a celor două ţări va fi euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰