România, în topul creșterii economice în UE, dar nu stăm bine cu brandul de țară
Suntem campionii Uniunii Europene la creştere economică, dar asta nu se vede şi în brandul de ţară. Valoarea României a scăzut faţă de anul trecut.
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cum a fost la protestul AUR din București. Un bărbat a fost prins cu o avere în buzunare, 40.000 de euro
Suntem campionii Uniunii Europene la creştere economică, dar asta nu se vede şi în brandul de ţară. Valoarea României, calculată în funcţie de câţiva indicatori cheie, a scăzut faţă de anul trecut, plasându-ne mult în spatele ţărilor cu forţă şi valoare când vine vorba despre imaginea şi potenţialul lor.
În primul rând, când spui brand de ţară, spui bunuri şi servicii, investiții și societate, turism, piaţă, guvernanţă, oameni şi dezvoltare profesională. Aceştia sunt indicatorii în baza cărora compania Brand Finance a făcut topul celor mai puternice branduri de ţară.
Cum era de aşteptat, America are cel mai valoros brand de naţiune de pe planetă. Totuşi, administraţia Trump riscă să-i cam şifoneze imaginea. Iată câteva dintre semnale date:
La jumătatea valorii Americii, stă China. Specialiştii în branding spun că are o creştere spectaculoasă şi devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori şi turişti, ca putere emergentă globală.
- Preşedintele CJ Mureş, despre centrele groazei în care minorii erau închişi cu zăvorul, în condiţii grele:...
- Românii ar putea să-și cumpere mașini electrice în "leasing social", cu mai puțin de 100 de euro pe lună: "Nu...
- A crescut nivelul deducerii personale. Ce condiții trebuie să îndeplinească salariatul
- Cum pot verifica românii dacă lucrează la o companie fără datorii. ANAF va publica "lista albă"
- Drogurile sintetice fac ravagii printre adolescenți. Formulele chimice noi au efecte devastatoare asupra inimii
Cea mai mare creştere a valorii brandului de ţară, în 2017, o are Islanda. În această insulă cu doar 300 de mii de locuitori, sectorul piscicol înfloreşte de la an la an, PIB-ul creşte, iar turismul a explodat, înregistrând aproape 2 milioane de turişti numai anul acesta. Iată ce i-a adus în Islanda.
Marea Britanie a pierdut la capitolul brand de ţară din cauza Brexitului, iar viitorul ţării depinde de abilitatea guvernului britanic de a negocia un 'divorţ' de Uniunea Europeană care să nu afecteze interesele economice ale ţării.
Şi România stă mai prost la capitolul brand de ţară în acest an. Nici locurile superbe pe care le avem sau mâncarea tradiţională nu ne-au salvat. Şi nici măcar exemplara creştere economică. În continuare, corupţia şi lipsa investiţiilor ne trag în jos. Dar şi infrastructura şi serviciile proaste.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰