Antena Meniu Search
x

România e lider la producția de miere în UE, însă, în continuare, importă masiv

România a ajuns ţara cu cea mai mare producţie de miere de albine din toată Uniunea Europeană. Însă, nu se ştie cât vom mai fi pe primul loc.

Vezi și

România a ajuns ţara cu cea mai mare producţie de miere de albine din toată Uniunea Europeană. Însă, nu se ştie cât vom mai fi pe primul loc. Anul trecut, de exemplu, mulţi apicultori au avut de suferit din cauza vremii schimbătoare: au pierdut familii întregi de albine.

Cu seminţe de dovleac, cu miez de nucă sau polifloră, mierea este pentru români deopotrivă desert şi medicament. 

Ne place gustul dulce al mierii de albine şi ne pricepem şi să o producem. În 2015, de exemplu, am avut o cantitate record de 35.000 de tone, cea mai mare din Europa.

Spania şi Ungaria vin tare din urmă cu peste 30.000 de tone produse. Am inclus mierea în alimentaţia zilnică şi chiar i-am dedicat festivaluri. În Câmpina, de exemplu, cel mai dulce târg apicol are succes de câţiva ani.  

Dar nu se ştie cât vom rămâne fruntaşii Europei la producţia de miere. Din cauza vremii instabile, anul 2017, de pildă, a început „cu stângul" pentru apicultori. S-au produs depopulării masive ale familiilor de albine la nivelul întregii țari. 

Pentru că nu se vinde cum şi-ar dori, producătorii mai lasă la preţ. 

Mierea este benefică pentru tratarea durerilor în gât, a tusei, rănilor şi infecţiilor cutanate. Este recomandată însă în cantităţi moderate, pentru că are un conţinut mare de glucoză şi fructoză.

Ministerul Agriculturii a vrut chiar să introducă programul "mierea în şcoli" şi să le ofere elevilor câte 350 de grame în fiecare lună. Doar că proiectul este blocat în Parlament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » România e lider la producția de miere în UE, însă, în continuare, importă masiv