România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar importă tot mai multe lactate
România are cel mai ieftin lapte crud din Uniunea Europeană şi totuşi importăm brânzeturi și lactate mai mult ca niciodată. Un paradox din care pierd şi fermierii, şi clienţii.
România are cel mai ieftin lapte crud din Uniunea Europeană şi totuşi importăm brânzeturi și lactate mai mult ca niciodată. Un paradox din care pierd şi fermierii, şi clienţii. Românii au ajuns să cumpere produse procesate în afară, la preţuri mult mai mari, deşi duc dorul caşului făcut în ţara noastră. În lipsa fabricilor, micii producători români îşi vând laptele procesatorilor străini cu preţuri de nimic. În supermarket ajung greu, aşa că doar în târgurile tradiţionale mai găsesc salvare.
Claudiu Daviţoiu, un fermier cu peste o mie de vaci din Afumaţi, judeţul Ilfov, îşi vinde întreaga marfă unui producător internaţional de iaurturi.
La masa negocierilor, ultimul cuvânt îl are procesatorul, care mizează pe faptul că laptele este uşor perisabil.
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
În octombrie, preţul mediu al laptelui la poarta fermei a fost de 1,3 lei pe litru în România. Deşi avem cel mai ieftin lapte din Uniunea Europeană, importurile de brânză au crescut cu 27% în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2017. Şi iaurt am importat mai mult cu 13% faţă de anul trecut.
Cum s-a ajuns aici? Avem tot mai puţine fabrici româneşti de procesare a laptelui şi forţă de muncă pe cale de dispariţie - aşa că marii procesatori străini fac legea în industrie, în timp ce micii fermieri îşi închid treptat porţile. În ultimii 10 ani, efectivul de bovine al României a pierdut circa 700.000 de capete.
Micii crescători de animale încearcă acum să ajungă cu produsele lor direct la clientul final, pentru a putea rezista. Pentru că nu au loc în supermarketuri, îi găsim în pieţe şi în târguri agroalimentare.
Românii s-au obişnuit să găsească în vitrinele magazinelor lactate din import, deşi mulţi le preferă pe cele româneşti. În România piaţa lactatelor este estimată la circa 1 miliard de euro anual.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰