Antena Meniu Search
x

Video Românii ar putea primi apă gratis în orice restaurant din ţară. Patronii estimează cât îi va costa: "Îi trag un furtun de la chiuvetă?"

Restaurantele, barurile și cantinele, din România, vor fi obligate să le ofere gratuit apă potabilă clienților care vor cere asta. Legea care prevede acest lucru a fost votată de deputaţi. Iniţiatorii susţin că acest lucru este o normalitate în toate ţările europene şi că nu va reduce încasările companiilor care îmbuteliază apa de izvor. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.03.2024, 19:53

Vezi și

De cele mai multe ori, românii cer apă fie la cafea, fie după ce mânâncă. În restaurante sau baruri, costă de 3-4 ori mai mult decât în supermarket. Cu noua lege însă, apa potabilă o să fie oferită gratis clienţilor care cer acest lucru. 

Apă gratis în restaurante şi cafenele

"Obligativitatea vizează restaurantele, barurile şi cantinele din România. Acestea vor trebui să pună la dispoziţia clienţilor apă potabilă. Însă nu doar aceste unităţi sunt vizate, legea prevede o regulă şi pentru companiile de catering. Oamenii care vor merge să-şi ridice comenzile singuri din locurile în care mânarea este pregătită trebuie să aibă la dispoziţie apă în locaţia respectivă", transmite Andreea Filip, reporter Observator.

Patronii nu sunt prea încântaţi de această idee. "Din păcate o să scadă vânzările pentru că vara se bea foarte multă apă. Vom folosi filtrul pe care îl avem din dotare şi le vom da clienţilor apă potabilă", spune Monica Baboi, manager restaurant.

Pe acelaşi subiect

"Ar trebui să avem nişte echipamente de filtrare a apei ca să servim clienţilor apă potabilă. Costurile nu sunt foarte mari, decât pentru echipamentul acela de filtrare a apei", a precizat Sorin Mănăilă, proprietar cherhana. "În străinătate, de foarte mult timp este această lege, o vom respecta şi noi. Atunci când vor primi un pahar cu apă este ceva care este apeciat de orice client", consideră Claudiu, șef de sală.

Ce cred clienţii despre posibila lege

Unii clienţi spun că dacă se duc la restaurant nu vor comanda apă de la chiuvetă. "Nu toată lumea bea apă de la robinet, ştiu persoane care nu ar bea niciodată. Dacă clientul respectiv bea 2 -3 litri de apă la masă, ce fac? Îi trag un furtun de la chiuvetă?", spune un român. 

Alţii, în schimb, sunt de părere că este o idee foarte bună. "Este bine. Dacă este sănătoasă şi fără microbi... Bănuiesc că autorităţile controlează apa", crede cineva. "Am fost şi prin alte ţări, dar nu am văzut ca să întâmpine cineva pe client cu apă potabilă. Restaurantul nu ar avea de suferit, ba chiar avea de câştigat", este de părere altcineva.

Proiectul de lege a primit vot favorabil în Camera Deputaților și urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Românii ar putea primi apă gratis în orice restaurant din ţară. Patronii estimează cât îi va costa: "Îi trag un furtun de la chiuvetă?"