Antena Meniu Search
x

Românii au pierdut peste un miliard de euro din banii de pensii

Românii au pierdut peste un miliard de euro din banii pensii, pentru că legea nu a fost respectată.

Vezi și

Românii au pierdut peste un miliard de euro din banii pensii, pentru că legea nu a fost respectată. Este avertismentul administratorilor de fonduri în războiul tot mai aprins pe care îl duc împotriva Guvernului. Ministrul de Finanţe a anunţat astăzi din nou că lucrează la o lege prin care Pilonul 2 să devină opţional. Economiştii merg însă mai departe şi vorbesc despre o naţionalizare a pensiilor. 

Românii care au contribuit la Pilonul 2 vor avea o pensie mai mică cu 13 la sută, avertizează administratorii de fonduri private. 

Conform legii contribuţia trebuia să crească anual, până la 6 la sută din salariu până în 2016. Nu s-a întâmplat asta. Ba, din contră. 

Generaţia decreţeilor, românii născuţi anii în 60 - 70, va fi cea mai lovită. După 30 de ani de muncă vor constata că nu mai are cine să le plătească pensia. Iar iniţiativa guvernului, spun analiştii, îi poate lăsa fără banii pe care sperau să-i primească prin pilonul 2.  

Dincolo de lupta politică, românii îşi fac calcule pentru bătrâneţe. Un angajat care a muncit 25 de ani cotizează la Pilonul 1 de pensii aproape 160 de mii de lei, iar la Pilonul 2 puţin peste 28 de mii de lei. O sumă mai mare la Pilonul 1 nu înseamnă însă o pensie mai mare. În schimb, dacă la pilonul 2 se strâng mai puţini bani şi suma pe care o va primi va scădea. O altă diferenţă este că pensia privată se poate încasa integral sau lunar şi poate fi lăsată moştenire.  

Peste 7 milioane de salariaţi contribuie la sistemul privat de pensii, unde s-au strâns, în zece ani, 8,5 miliarde de euro, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Românii au pierdut peste un miliard de euro din banii de pensii