Antena Meniu Search
x

Video Românii au vrut să cumpere cu cardurile de energie ţigări, băuturi sau să-şi plătească rata. În loc de facturi, trimit poze cu pisici

Cardul de energie, între glumă şi disperare.Ţigări, alcool, piese de bicicletă sau chiar creditul la casă. Sunt doar câteva dintre cheltuielile pe care beneficiarii care au intrat în posesia cardului de energie au încercat să le acopere cu ajutorul de la stat. Alţii au luat în glumă tot procesul şi, când a trebuit să plătească online şi să încarce poza cu buletinul, au urcat fotografii cu pisici, cu tatuaje sau de la petreceri. Între timp, mulţi alţi români care s-ar încadra să primească sprijinul de la stat se luptă să-şi clarifice situaţia locativă. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 09.03.2023, 19:32

Vezi și

Cu o fotografie cu pisică. Aşa a încercat un beneficiar al ajutorului de la stat să plătească factura la energie. În loc să încarce poza cu buletinul pentru plata online, unii au urcat fotografii cu pisici, cu tatuaje sau de la petreceri. Peste 11 000 de solicitări de plată au fost respinse din diverse motive, de la faptul că factura nu a fost scanată corespunzător până la lipsa unor documente. Alţii au mers mai departe cu gluma: au încercat să plătească ratele la casă sau să cumpere ţigări, băutură şi piese de la bicicletă cu cardul de energie

Românii care nu au putut intra în posesia cardului la energie

Între timp, alţii se chinuie din greu să intre în posesia ajutorului de la stat. Pentru tanti Florica, plata facturilor este o corvoadă în fiecare lună. Are o pensie de 1.900 de lei şi mai bine de jumătate din bani se duce pe cheltuieile cu utilităţile. Sprijinul de la Guvern ar fi fost mană cerească. Şi, deşi se încadrează pentru a primi cardul de energie, faptul că la aceeaşi adresă stau fratele şi nepoţii ei, într-o casă separată, a lăsat-o fără ajutor.

"La primărie mi-a zis că ei nu se ocupă cu aşa ceva pentru că nu ei dau aceste fonduri. M-au trimis la Asistenţă Socială. M-au trimis la Casa Pensiilor. De la Casa Pensiilor mi-au spus să mă duc la ANAF şi Ministerul Muncii", povesteşte Florica Marin, pensionară.

Pe acelaşi subiect

"Aproximativ 500.000 de români nu au încă situaţia locativă clarificată. Fie au colocatari şi nu se încadrează în venitul maxim per membru de familie de 2.000 lei, iar în acest caz este nevoie de o anchetă socială, fie nu au nomenclator stradal, iar statul nu a colectat încă toate declaraţiile pe proprie răspundere", spune Florentina Lazăr, reporter Observator.

Confuzii legate de cardurile la energie

În luna februarie, Poşta Română a distribuit aproape 550.000 de declarații pe proprie răspundere pentru a clarifica situaţiile confuze. Şi aproximativ 460.000 au fost strânse. "Au rămas 347.000 de beneficiari care, începând cu data de 6 martie, primesc cardurile de energie şi derulăm mecanismul mai apoi pentru efectuarea plăţilor", a declarat Marcel Boloş, ministru Investiţii Europene.

Aproape 600.000 de români au primit înştiinţări că nu se încadrează în program. Iar mulţi dintre cei care au intrat în posesia cardului încă nu ştiu să-l folosească. "Mi se pare foarte complicat... Chestiile astea, dacă nu ne dă nouă banii în mână", mărturiseşte un român. 

Şi la nivel de asociaţii de proprietari sunt multe necunoscute. "La poştă, am semnat protocolul de cel puţin o lună şi nu l-am primit semnat de Poştă. În condiţiile în care vor fi probleme financiare între poştă şi asociaţie, noi nu ne vom putea adresa poştei pentru că nu avem actul cu care dovedim că protocolul este încheiat", a explicat Aurel Cristea, preşedinte bloc.

"Nu au venit poştaşii cu cititoarele. Am ales să le fac plata online. Am reuşit având aparatura necesară, pentru că ei nu au cum, nu e aşa de simplu", spune Ioana Dumitrescu, preşedinte asociaţie locatari.

Documente necesare pentru a face o plată 

Pentru a putea face o plată, e nevoie de mai multe documente: cardul de energie, actul de identitate şi factura curentă. Există trei modalităţi de plată: la oficiile poştale, online, dar şi la domiciliul beneficiarului, cu ajutorul cititoarelor optice. Până acum, s-au făcut peste 300.000 de plăţi în valoare de 98 de milioane de lei.

Au fost erori la peste 11.000 de solicitări de plată, fie pentru că factura nu a fost scanată corespunzător, fie pentru că  beneficiarii nu au avut toate documentele necesare. Iar dacă unii se chinuie să intre în posesia ajutorului guvernamental, unii dintre cei care au deja cardul de energie au încercat să-l folosească în alte scopuri: pentru a cumpăra tutun, alcool, piese de bicicletă sau să-şi plătească creditul la casă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Românii au vrut să cumpere cu cardurile de energie ţigări, băuturi sau să-şi plătească rata. În loc de facturi, trimit poze cu pisici