Antena Meniu Search
x

Video Noua Casă 2023. Ce credit poţi lua pentru apartament dacă ai un salariu de 4.000 de lei

Crizele din ultima vreme ajung să ne dicteze unde ne mutăm. Autorizaţiile de construcţie au scăzut cu peste 18 procente în ianuarie, faţă de începutul anului trecut. Pentru că şi puterea de cumpărare a scăzut, dezvoltatorii imobiliari încep să ridice cartiere noi în afara oraşelor, unde terenurile sunt mai ieftine şi pot oferi preţuri mai mici. 7 din 10 autorizaţii au fost emise în ianuarie pentru localităţile din jurul marilor aglomerări urbane.

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 19:35

Vezi și

Criza provocată de războiul din Ucraina, inflația, scumpirile din energie i-au făcut pe investitori din imobiliare mai prudenţi. Potrivit datelor oficiale, în prima lună a anului s-au eliberat cu aproape 20% mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

Emil Ivănescu, președinte Ordinul Arhitecților București: Dacă vorbim pe București, toate perturbațiile au creat acest impact disturbator vizavi de cantitatea de autorizații luate. Documentații mai bune, soluții mai atente cu orașul, inclusiv cu benficiarul, dar în primul rând cu orașul.

Explozia dobânzilor a redus şi ea cererea de locuinţe

Explozia dobânzilor a redus şi ea cererea de locuinţe, ratele au devenit prohibitive pentru mulţi români. În ianuarie anul trecut, cu un salariu de 4.000 lei, puteai obține un credit "Noua Casă" de 420.000 lei. Acum, cu același venit, poţi să cumperi o casă de cel mult 253.000 lei.

Pe acelaşi subiect

Irina Chiţu, analist bancar: Pentru a lua un apartament pe care l-a văzut anul trecut ar trebui să ai un salariu cu 65% mai mare, să te încadrezi la același credit.

Ca să mai poată ieftini apartamentele, unii dezvoltatori s-au repliat spre zonele rurale, unde terenul este mai ieftin decât în marile oraşe.

Alex Prunean, reporter Observator: În Jucu, la doar 20 de km de Cluj-Napoca, un fost teren agricol s-a transformat într-un nou cartier de locuințe. În medie, prețul unei case cu patru dormitoare curte și grădina este de 125.000 €, cam cât costă un apartament cu două camere în oraș. 

7 din 10 case au fost construite în zone rurale anul trecut, adică în afara oraşelor cu teren scump. Cluj-Napoca aproape s-a "unit" cu localităţile Feleacu, Apahida, Jucu, Floreşti sau Chinteni. harta zona metropolitana Cluj - marcam localitatile pe harta si poate reusim si trasam si distantele pana la Cluj

Sorin Sucalu, agent imobiliar: Îi interesează distanța față de oraș și timpul în care îl parcurg. Locurile de muncă sunt în oraș și îi interesează să ajungă în timp util, să nu piardă timp în trafic.

Situaţia este similară în toate marile oraşe din provincie, mai ales în cele considerate motoarele regiunilor istorice. Localnicii din Iaşi au migrat spre comunele din apropiere: Valea Lupului, Rediu, Tomeşti, Ciurea.

Clara Mihociu, reporter Observator: La Iași cel mai mult se construiește în comuna Miroslava. Aici doar în luna Ianuarie s-au emis 47 de autorizații. Faptul că este la doar câțiva kilometri de oraș îi atrage pe oameni, dar și prețul. O casă individuală cu patru camere și teren costă în jur de 150.000 de euro. Cu aceeași bani în oraș ar fi putut cumpăra cel mult un apartament cu două camere într-un bloc nou dintr-o zonă semi-centrală.

În Constanţa, zona metropolitană s-a extins până la Cumpăna, Valu lui Traian, Ovidiu şi Cumpăna. Cea mai mare expansiune a cunoscut-o Capitala, care aproape că a "înghiţit" localităţile Tunari, Voluntari, Chitila, Chiajna, Bragadiru, Măgurele, Berceni, Cernica sau Pantelimon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Noua Casă 2023. Ce credit poţi lua pentru apartament dacă ai un salariu de 4.000 de lei