Antena Meniu Search
x

Video Românii care ar putea plăti mai puţin la impozitul pe venit. Vor primi şi ajutoare pentru chirii şi dobânzi mici la credite

Guvernul vrea să scadă taxarea pe muncă pentru familiile cu cel puțin doi copii. Măsura s-ar putea aplica de anul viitor. Tinerele familii ar putea beneficia de o deducere la impozitul pe venit, de subvenționarea chiriilor sau de credite cu dobânzi mici. Măsurile propuse de Ministerul Muncii fac parte dintr-o amplă strategie de creştere a natalităţii. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 08.04.2024, 19:49

Vezi și

Premierul vrea să încurajeze românii să aibă cât mai mulţi copii şi pregăteşte o serie de măsuri în acest sens. Părinţii ar putea beneficia de noi deduceri de la impozitul pe venit de 10% din salariu, în funcție de numărul de copii. 

Marcel Ciolacu, premierul României: E trecut în PNRR, o reformă fiscală. Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite masuri. O să vin cu o reformă şi un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil, exact cum este în ţările dezvoltate. 

Modelul ţărilor dezvoltate

În Franţa, o familie cu doi copii cu venit minim anual de 30.000 de euro net este scutită de impozit pe venit. O familie cu un copil, care câştigă la fel, plăteşte aproape 200 de euro impozit pe venit. Taxele cresc pe măsură ce cresc şi veniturile. În Germania, în schimb, părinții singuri pot deduce 4.000 euro din venitul lor, plus 280 euro pe lună pentru fiecare copil. 

Pe acelaşi subiect

Femeie: E o măsura bună, banii respectivi ar putea fi folosiţi în beneficiul familiei, pentru copii.  

În primele 2 luni, costurile destul de mari, undeva la 5.000 lei pe lună, scutece, medicamente, consultaţii medicale obligatorii.

Femeie: Să ai un salariu de 6.000 ron net implică un brut destul de mare, se ia cam mult din salariu deja se impozitează absolut tot şi foarte mult.

Gabriel Biriș, expert fiscal: Cea mai mare din sarcina fiscală pe muncă nu e impozit sunt contribuţiile sociale. Impozitul e 10% după ce scazi contribuţiile sociale care sunt 35% ar trebui umblat şi la baza de la constribuţii. 

Beneficiile nu se acordă pentru ambii părinţi

Românii care au persoane în întreţinere beneficiază deja de deduceri la impozitul pe venit, însă mult mai mici faţă de ţările din Vestul Europei. 

Gabriel Biriș, expert fiscal: Deducerile variază intre 20% pentru angajaţui fără persoane în întreţinere şi 45% cu 4 sau mai mult persoane aflate în întreţinere. 

Un angajat cu doi copii şi un salariu de aproape 3.000 lei net, spre exemplu, are acum de o deducere în valoare de 65 lei.

Florentina Lazăr, reporter Observator: Ministerul Muncii propune Facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale, dar și credite cu dobânzi mici, garantate de stat. În plus, familiile cu venituri mici ar trebui sa beneficieze de tichete sociale pentru creșa sau grădinița. 

Fenomenul de îmbătrânire demografică se accentuează în România. Anul trecut, numărul persoanelor din categoria de vârstă de peste 65 de ani a depăşit cu aproape 30% populaţia din categoria 0-14 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Românii care ar putea plăti mai puţin la impozitul pe venit. Vor primi şi ajutoare pentru chirii şi dobânzi mici la credite