Antena Meniu Search
x

Video Lovitura primită de Laurenţiu, un antreprenor care are 3 microîntreprinderi în Capitală. "Impozitul va fi de 3-4 ori mai mare"

O nouă lovitură pentru micile afaceri. Antreprenorii care au mai multe firme sunt obligaţi să aleagă una singură pentru care să plătească impozit redus, dacă veniturile nu depăşesc, cumulat, 500.000 de euro. În schimbul banilor de la Bruxelles, Comisia Europeană ne cere să scădem pragul pentru microîntreprineri şi mai mult, la 100.000 euro.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 15.03.2024, 11:33

Vezi și

Laurenţiu Oprea are 3 microîntreprinderi în Capitală: o firmă de consultanţă, o agenţie de publicitate şi un spaţiu de lucru pentru închiriat. Conform noilor măsuri, este obligat să plătească taxe mai mari la stat. 

Laurenţiu Oprea, antreprenor: Impozitul va fi de 3-4 ori mai mare decât ar fi fost până acum. Prima măsura va fi aceea de a ne recalcula costurile pentru serviciile pe care le oferim astfel încât să putem acoperi creşterile de taxe. 

Cum funcţionează noua măsură pentru antreprenorii cu mai multe firme

Un antreprenor care are venituri sub jumătate de milion de euro, cumulat, prin 3 firme, poate alege doar una pentru care să plătească impozit redus de 1 sau 3%. Celelalte două trec la impozit pe profit de 16%. În simularea făcută de Observator, profitul ambelor firme este estimat la 40.000 euro, ceea ce înseamnă că antreprenorul va datora statului 6.400 euro, de peste şase ori mai mult decât în prezent. Dacă veniturile din cele trei firme depăşesc 500.000 euro, atunci toate firmele trec la impozit pe profit. 

Pe acelaşi subiect

Gabriel Biriş, expert fiscal: Impozitul pe venit e o struţocămilă, care ar putea să funcţioneze doar pentru companiile foarte mici, se ajunsese să avem pe un singur CNP 70 de microîntreprinderi cu cifra de afaceri de 1 milion de euro, nu poate să funcţioneze aşa. 

În plus, şi un antreprenor care deţine un PFA și o firmă va face aceleaşi calcule. Dacă depăşeşte suma, atunci firma trece la impozit pe profit. Măsurile ar putea duce la o scădere cu 150.000 a firmelor care beneficiază de acest sistem de impozitare. 

Comisia Europeană cere însă măsuri şi mai dure pentru microîntreprinderi

Comisia Europeană cere însă măsuri şi mai dure pentru microîntreprinderi.

Florentina Lazăr, reporter Observator: Acum, microîntreprinderile beneficiază de impozit redus: 1% dacă cifra de afaceri este de până la 60.000 euro şi 3% dacă realizează venituri între 60.000 şi 500.000 euro. Comisia Europeană vrea ca cel de-al doilea prag să scadă de la 500.000 euro la 100.000 euro. Sute de mii de antreprenori ar putea plăti de anul viitor impozit pe profit de 16%, în locul impozitului pe venit de 3%.

Teodora Preoteasa, secretar de stat Ministerul Proiectelor Europene: Există acest schimb de opinii între România şi Comisia Europeană, este absolut firesc, din punctul nostru de vedere jalonul 206 din PNRR este îndeplinit. A fost redus plafonul de la 1 milion de euro la 500.000 euro. 

Cât va plăti un antreprenor cu o cifră de afaceri de 450.000 de euro

La o cifră de afaceri de 450.000 euro şi un profit de aproape 113.000 euro, un antreprenor plăteşte anul acesta dări la stat în valoare de 13.500 euro. În 2025, ar putea plăti cu aproape 4.500 euro mai mult. Până nu sunt clarificate aceste probleme, România nu va primi banii pe cererea 3 de plată PNRR în valoare de 2,7 miliarde de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Lovitura primită de Laurenţiu, un antreprenor care are 3 microîntreprinderi în Capitală. "Impozitul va fi de 3-4 ori mai mare"