Antena Meniu Search
x

Video Situație absurdă în Poliție: ofițerii din promoția 1998 se pensionează deja, la nici 50 de ani. Un fost polițist explică decizia

Dacă mii de copii visează să se facă pompieri sau poliţiştii, zeci de mii de oameni mari, angajaţi în Ministerul de Interne sau de Justiţie, abia aşteaptă să iasă la pensie. Cât mai repede. Este începutul haosului, avertizează sindicaliştii. Deficitul de poliţişti este uriaş. Ca tabloul să fie complet, aproape o întreagă promoţie de la Academia de Poliţie este în prag de pensionare, deşi oamenii nu au împlinit încă 50 de ani. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 14.01.2024, 20:30

Vezi și

De la lună la lună, se semnează mii de cereri de pensionare pentru polițiști, pompieri, jandarmi și agenți din penitenciare. 

  • Bogdan Dinu, reporter Observator: În anul ce tocmai a trecut, aproape 10.000 de angajați ai Ministerului de Interne au ales să iasă la pensie. Numai în luna decembrie au fost aprobate aproape 2.500 de cereri de pensionare.

În Poliţie s-a ajuns la situaţii de-a dreptul absurde

Aproape toți cei care au absolvit Academia de Poliție în anul 1998 fie s-au pensionat în decembrie, fie au deja cererile depuse și așteaptă un răspuns. Practic, aleg să se retragă la 48, 49 de ani pentru că pensia este aproape egală cu salariul. Consecinţele sunt dramatice.

Pe acelaşi subiect
  • Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Vorbim despre un raport de 6 polițiști din 10 lipsă doar în mediul rural.

Constanța, Bihor şi Iaşi sunt judeţele cele mai afectate de deficitul de personal. O posibilă explicatie pentru valul masiv de ieşiri din sistem ar fi schimbarea legii. Acum, oamenii încă se pot pensiona indiferent de vârstă cand implinesc 25 de ani de activitate. Dar, în viitor, vârsta de pensionare va crește proporțional până la 65 de ani. Un fost agent din Inspectoratul Județean Constanța, abia pensionat, îşi explică decizia

  • Fost polițist: După o carieră de 27 de ani în Poliția Română am constatat cu părere de rău că este o gravă lipsă a predictibilității în salarizare, în cariera polițistului, în condiții de pensionare și toate acestea cumulate m-au determinat să iau această decizie pe care, totuși, nu mi-am dorit-o.

Plecarea polițiștilor cu experienţă are efect pe termen lung

Cei tineri nu mai au de la cine fura meserie.  

  • Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Vorbim de o deprofesionalizare a sistemului de poliție și despre o slabire a capacității operaționale a instituției Poliției Române, care pierde oameni importanți.

Ca dezordinea să fie completă, se pleacă masiv şi din Ministerul Justiţiei, mai ales din sistemul penitenciar. În total, în 2023, mai bine de 1.000 de polițiști ai ANP au ieșit la pensie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Situație absurdă în Poliție: ofițerii din promoția 1998 se pensionează deja, la nici 50 de ani. Un fost polițist explică decizia