Antena Meniu Search
x

Românii au economisit o sumă record, în plină pandemie de coronavirus

Bani albi pentru zile negre. Frica de criza economică ce a început să-şi arate colţii i-a făcut pe români să economisească o sumă record de aproape 6 miliarde de lei în plină stare de urgenţă. Cam de trei ori mai mult decât în aprilie 2019, când nimeni nu-şi închipuia ce va fi un an mai târziu.

de Redactia Observator

la 27.05.2020, 22:49

Vezi și
  • Românii au economisit în aprilie de 3 ori mai mult decât în aceeași lună din 2019
  • Peste șase miliarde de lei, depuse în bănci în doar 30 de zile

Românii par să fi învăţat una din lecţiile crizei economice din 2008. Ca să nu mai fie prinşi fără bani, au economisit de la primele semne de recesiune. De la lună la lună au pus mai mulţi bani deoparte în perioada crizei sanitare.

Românii au depus în bănci 1 miliard de lei în prima lună a acestui an, iar sumele economisite au crescut în fiecare lună. În jur de 3 miliarde de lei în februarie, aproximativ 4 miliarde de lei în martie şi aproape 6 miliarde de lei în aprilie. Înseamnă de trei ori mai mult faţă de luna aprilie a anului trecut.

Şi nu pentru că populaţia s-ar fi îmbogăţit peste noapte, explică specialiştii. Cei mai mulţi au stat acasă şi au redus la minimum cheltuielile. Tot ce le-a rămas din salariu au depus în bănci.

Anca Bidian, broker de credite - Noi am avut categorii multe și mari, substanțiale, de cheltuieli pe care nu le-am mai putut face, începând cu haine, diverse cumpărături, jucării, transport, combustibil, saloane de estetică, produse cosmetice. Până și bugetul de mâncare a fost redus.

Iar unii şi-au amânat plata ratelor, măsură permisă de bănci odată cu instalarea stării de urgenţă.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR - Oamenii au avut grijă de banii lor, au fost mai puţin dispuşi să cheltuiască şi este o reacţie firească într-o situaţie de incertitudine, aşa cum am avut şi avem în continuare.

Specialiştii se aşteaptă ca românii să economisească în continuare, în ciuda faptului că băncile nu-s foarte generoase cu dobânzile: în medie, 2 la sută pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Românii au economisit o sumă record, în plină pandemie de coronavirus