Antena Meniu Search
x

Video Românii nu renunţă la murături nici în criză. Cât a ajuns să coste un kilogram de gogonele: varza e cea mai ieftină

Ne aflăm în plin sezon al conservelor pentru iarnă, iar în pieţe şi târguri este forfotă mare. Gospodinele nu renunţă la murături, cu toate că diferenţa de preţuri faţă de anul trecut se simte la buzunar. Şi hotelurile şi pensiunile pregătesc meniul pentru sărbătorile de iarnă, iar legumele conservate în saramură sau oţet nu pot lipsi de pe masa festivă. Anul acesta, pepenii muraţi după o reţetă tradiţională moldovenească au fost cei mai căutaţi.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.10.2022, 13:49

Vezi și

Roşii, castraveţi, ardei, gogoşari şi varză - sunt cele mai căutate legume în această perioadă. Preţurile din pieţe nu lasă cămările goale, ci doar ii face pe clienti mai cumpătați. Mircea vinde murături în Iași de 40 de ani. Contrar aşteptărilor, anul acesta nu duce lipsă de clienţi. "Mai sunt restaurante, fast fooduri care cumpără puţin mai mult, lumea de rând aşa mai câte puţin. În loc să ia o varză de 10-20 de lei, iau un kilogram, un kilogram jumate", a declarat Mircea.

Cât costă un kilogram de gogonele sau unul de varză

În această perioadă şi pensiunile de la munte îşi pregătesc beciurile pentru iarnă. În complexul turistic de la poalele Vulcanilor Noroioşi bucătăresele nu-şi vad capul de treabă. "Tocăm ardeiul, punem conopida, amestecăm, punem oțet, zahăr și boabe de piper, şi le lăsăm 24 de ore. După aceea, îi punem la borcane pentru iarnă", a declarat Mândiţa Niţă, bucătar.  

Ardeii capia sunt puși la copt pe tablă pentru a se rumeni uniform. "Coacem ardeiul pe tablă, ardeiul este foarte bun, delicios, se desface foarte ușor. Ardeii copţi merg şi în oţet dar și în diverse preparate, cum ar fi tigaia picantă și tochitura", a declarat Mândiţa Niţă, bucătar. Murăturile, pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt şi foarte sănătoase, spun nutriţioniştii.

"În special le prescriu în cabinet la pacienţii care tocmai au trecut printr-un tratament cu antibiotice", a declarat Ionuț Ignat, nutriţionist. În pieţe, un kilogram de gogonele costă 6 lei, iar castraveții se vând cu 7 lei. Cea mai ieftină râmăne varza - 2,5 lei pe kilogram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Românii nu renunţă la murături nici în criză. Cât a ajuns să coste un kilogram de gogonele: varza e cea mai ieftină