Românii nu vor să renunţe la cash, deşi sunt 17 milioane de carduri în ţară
Suntem 19 milioane de locuitori în ţară, conform ultimelor statistici, şi folosim 17 milioane de carduri bancare.
Suntem 19 milioane de locuitori în ţară, conform ultimelor statistici, şi folosim 17 milioane de carduri bancare. Totuşi, majoritatea românilor nu renunţă încă la banii cash din portofel. Reporterii Observator au făcut astăzi un experiment şi au vrut să afle cât de mult s-au obişnuit oamenii cu plăţile bancare, dar şi de ce sunt încă prea puţini cei care ar pleca la cumpărături fără bani gheaţă.
Încă de la primele încercări, aflăm că românii încă nu se bazează doar pe cardurile din portofel.
Cei mai multi ne spun că încă se simt mai siguri, dacă au şi bani gheaţă, nu doar pe card.
Cei mai mulţi dintre români sunt obişnuiţi să achite cash atunci când vine vorba despre cumpărături şi asta pentru că majoritatea încă nu este familiarizată cu modalitatea de achitare bancară.
Dar lucrurile evoluează şi la noi, spun specialiştii. Anul trecut, peste 60 la suta dintre români au preferat sa îşi achite cash cumpărăturile. 40 la sută, însă, au ales cardul bancar. De două ori mai mulţi decât acum câţiva ani, când 80 la sută din populaţie evita plata bancară.
Datele Băncii Naţionale arată un record istoric. Numai anul trecut, numărul de carduri bancare active a atins pragul de 17 milioane în ţara noastră. Erau deja cu 13% mai multe decât în 2016.
Sunt însă încă multe locuri în care cardurile nu ne putem folosi cardurile. Magazinele sau chioşcurile de cartier sunt astfel de exemple. Daca nu au vânzări mari, nu sunt obligate să accepte plăţile prin card.
Suedia, prima ţară europeană care a folosit vreodată bancnote de hârtie, în 1661, ar putea fi şi prima care renunţă în totalitate la ele. În Stockholm în multe bănci, mijloace de transport în comun, sau chiar şi la biserici se acceptă doar plăţi cu cardul sau virtuale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰