Antena Meniu Search
x

Românii trăiesc mai bine faţă de anul trecut. Cum arată statisticile

Românii trăiesc mai bine faţă de acum un an. Cel puţin în statistici. Salariul mediu net în România a crescut cu aproape 13 la sută, în decembrie 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

de Redactia Observator

la 11.02.2019, 14:09

Vezi și

Românii trăiesc mai bine faţă de acum un an. Cel puţin în statistici. Salariul mediu net în România a crescut cu aproape 13 la sută, în decembrie 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

Majorări se observă şi de la o lună la alta, în datele Institutului Naţional de Statistică. Cu toate acestea, în luna decembrie, alimentele s-au scumpit la raft şi cu 20 la sută. 

În luna decembrie a anului trecut, salariul mediu net în România a fost de aproape 3 mii de lei - 2.957 de lei pe care o persoană i-a primit în mână.

Vorbim despre o majorare de 165 de lei faţă de noiembrie 2018, potrivit datelor pe care le-am primit azi dimineaţă de la Institutul Naţional de Statistică.

Angajaţii din IT au încasat cele mai mari salarii. Vorbim despre un câştig mediu de 6888 de lei în acest domeniu. La polul opus, cel mai mici venituri au fost înregistrate în domeniul Horeca- hoteluri şi restaurante- 1657 de lei.

Dacă ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an- salariul mediu net a crescut cu 12,5%.

Specialiştii spun că majorările din luna decembrie se justifică prin acordarea unor prime de către angajatori- inclusiv tichete de masă şi tichete cadou sau chiar al 13 salariu. De asemenea, şi încasările companiilor au fost mai mari în această lună.

În extracţia cărbunelui şi în domeniul imobiliarelor au fost cele mai mari creşteri de salarii, chiar şi de peste 50 la sută faţă de luna noiembrie.

Şi în sectorul bugetar vorbim despre creşteri ale salariului mediu net: învăţământ , sănătate şi asistenţă socială , administraţie publică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Românii trăiesc mai bine faţă de anul trecut. Cum arată statisticile