Antena Meniu Search
x

Video Românii vor petrece Crăciunul cu buget de pandemie

Nici Sărbătorile de iarnă nu mai sunt ce au fost odată. Chiar şi cadourile ar putea fi altfel decât până acum, în condiţiile în care şi bugetul e unul de criză. Potrivit unui studiu, şase din zece români spun că vor cheltui mai puţini bani pentru sărbătorile de iarnă, iar cadourile le vor alege în funcţie de preţ.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 24.11.2020, 14:36

Vezi și
  • Un studiu recent arată că 60% dintre noi vom cheltui mai puţini bani pe cadourile de sărbători
  • Preţul este acum principalul criteriu în alegerea unui cadou

Într-un an marcat de o criză sanitară fără precedent, dublată de una economică, puşculiţa pentru Crăciun e mult mai goală. Andreea, spre exemplu, nu intenţionează să cheltuiască mai mult de 500 de lei pe cadouri.

Andreea: După posibilități, dar cu siguranța n-o sa scape niciunul fără cadou.Anul trecut era mai mare bugetul. Dar nu-i nimic, important e să fie liniște, sănătate.

Şi Camelia e mai strângătoare.

Camelia: În jur de 150 – 200 de lei de persoană pentru cadouri, iar pentru masa de sărbători, în jur de 500-600 lei. Trebuie să ne gândim și la viitor, avem copii, trebuie să ne adaptam vremurilor. Când va fi momentul sa cheltuim mai mult, probabil vom cheltui mai mult.

Pentru a nu simţi prea tare povara cheltuielilor de sărbători, mulţi au început deja vânătoarea după cadouri.

Ilie: M-ați prins chair bine. Începem câte un pic, câte un pic sa intram în transa. Câteva figurine pentru copii, le-am văzut, sunt foarte drăguțe.

Andra Mitu, reporter Observator: Una dintre lecțiile învăţate în anul pandemiei este cea a economisirii. Pusul banilor deoparte a devenit o prioritate, iar asta se traduce și într-o reducere a cheltuielilor de sărbători. Deja ne-am luat gândul de la petreceri și cadouri de lux și în acest an vom face daruri mai mult simbolice

De altfel, un studiu recent arată că 60% dintre noi vom cheltui mai puţini bani pe cadourile de sărbători. Ocupăm prima poziţie în clasamentul european în ceea ce priveste planurile de reducere a cheltuielilor. Suntem urmaţi de polonezi, olandezi şi nemţi.

Valentin Tătaru, economist: În perioade de incertitudine e normal ca lumea să fie mai prudenta. Suntem țara cu cele mai mici venituri, după Bulgaria, din UE. Aceasta este realitatea.

Preţul este acum principalul criteriu în alegerea unui cadou. Mai mult de jumătate dintre respondenții români au spus că vor alege cadourile mai ieftine. Îmbrăcămintea, încălţămintea și accesoriile se află în topul preferințelor.

Sub brad vom mai găsi şi produse cosmetice, cadouri confecţionate manual, dar şi jucării. Cum tot mai mulţi se aşteaptă ca în perioada sărbătorilor să fie şi mai multe restricţii, la petreceri nu se mai gândeşte nimeni, aşa că asta deja înseamnă o economie în bugetul şi aşa greu încercat în acest an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Românii vor petrece Crăciunul cu buget de pandemie