Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii vor putea produce acasă de trei ori mai mult alcool, fără taxe. Singurele două condiţii impuse de Guvern

Ţuică mai multă şi scutită de accize. Guvernul vrea să majoreze de trei ori limita de 50 de litri de alcool pur produs în gospodării, netaxat în prezent. Concret, micii producători vor putea să producă mai mult atâta timp cât fructele sunt din propria gospodărie şi nu au intenţia de a comercializa băutura alcoolică obţinută. 

de Sorin Tanţoş

la 05.09.2024 , 19:42

Anul acesta mai puţin, de la anul însă mai mult. Băutura tradiţională românească va putea să fie produsă în cantităţi mai mari, potrivit unui nou proiect legislativ. "E o măsură foarte bună pentru că la ţară oamenii au livezi, au o grămadă de fructe şi e o sursă de venit pentru unii", spun oamenii.

Dumitru Suceava produce anual ţuică şi pălincă din fructele culese din propria grădină. "Dacă se pune acciză, dacă se scumpeşte nu o să mai strângă nimeni, o să fie ca în Occident. Nimeni nu o să adună un gram de prună, măr, pară, nimic. Acolo putrezesc pe jos", ne spune Dumitru Suceava.

Producătorii scutiţi de accize

Vezi și

Codul fiscal scutește, în prezent, de la plata accizelor alcoolul din fructe în limita a 50 de litri anual, cu condiţia ca producătorul să nu vândă marfa, iar alcoolul să fie produs doar din fructe obţinute în propria gospodărie. 

Pe acelaşi subiect

Pentru fiecare litru depăşit, în funcţie de concentraţia de alcool a producţiei, micii producători sunt nevoiţi să achite o sumă de bani. Măsura majorării cantităţii de alcool este neînţeleasă însă de analiştii fiscali.  

"Eu nu am cunoştinţă ca vreodată ANAF-ul să se fi dus la oamenii care au un alambic în curte să le măsoare câtă ţuică au făcut. Din punct de vedere al impactului bugetar, măsura aceasta este zero", ne explică Gabriel Biriş, analist fiscal.

Ce amenzi riscă cei care nu îşi declară producţia

Conform legii, toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri de tip alambic au obligaţia de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul. După finalizarea producţiei, micii producători sunt obligaţi să anunţe cantităţile obţinute, atfel riscă amenzi între 2.000 și 5.000 lei. 

Conform unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România ocupă prima poziţie europeană la consumul de alcool pur: circa 13,5 litri în fiecare an. 

Sorin Tanţoş Like
Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri economice » Românii vor putea produce acasă de trei ori mai mult alcool, fără taxe. Singurele două condiţii impuse de Guvern