Rudele și prietenii, primele persoane de la care se împrumută românii
Românii sunt veşnic datori - la bănci, dar mai ales la rude şi prieteni. Apropiaţii sunt primii la care se împrumută, atunci când rămân faliţi, arată cel mai recent studiu. Banii primiţi de la familie se obţin mai uşor decât la bancă, fără birocraţie, dar mai ales ieftin, adică fără dobândă.
Românii sunt veşnic datori - la bănci, dar mai ales la rude şi prieteni. Apropiaţii sunt primii la care se împrumută, atunci când rămân faliţi, arată cel mai recent studiu. Banii primiţi de la familie se obţin mai uşor decât la bancă, fără birocraţie, dar mai ales ieftin, adică fără dobândă. Există însă un risc: datoriile neachitate pot duce la conflicte aprinse.
Trei din zece români au cel puţin în datorie în acest moment. La bancă, dar mai ales la rude şi prieteni. Membrii familiei sunt primii la care apelează atunci când rămân fără bani înainte de salariu.
La părinţi, la fraţi sau la alte rude s-au împrumutat 34% dintre români anul trecut, în timp ce 27% au apelat la prieteni sau cunoştinţe. Numai un sfert au făcut credite la bănci. Cei mai mulţi preferă apropiaţii, pentru că astfel scapă şi de birocraţie.
În plus, încrederea românilor în bănci e în scădere - doar 5% ar apela încrezători la un credit, în timp ce aproape jumătate nu se bazează pe instituţiile financiare.
Obţinerea de împrumuturi de la prieteni este o metodă foarte rapidă şi foarte puţin costisitoare pentru persoana fizică, însă rezolvă doar sumele mici.
Indiferent de unde se împumută, românii îşi iau în serios datoriile. 70% 7 din 10 fac din achitarea lor o prioritate. Doar 15% dintre români tratează datoriile ca pe o problemă minoră, arată o cercetare sociologica realizată anul trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰