Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia ridică restricțiile la exportul de motorină. Prețul petrolului european scade vertiginos iar rubla s-a depreciat chiar în timpul discursului lui Putin

Rusia a ridicat cea mai mare parte a restricţiilor la exporturile de motorină. În urma temerilor privind încetinirea economiei globale, preţul petrolului european Brent a scăzut vertiginos cu aproximativ 10 dolari pe baril în mai puţin de 10 zile, după ce s-a apropiat de 100 de dolari la sfârşitul lunii septembrie. Decizia Moscovei ar putea determina ca prețul petrolului să scadă și mai mult. Rubla rusă s-a depreciat joi la peste 100 de unităţi pentru un dolar.

de Redactia Observator

la 06.10.2023 , 13:29

Rusia ridică restricțiile la exportul de motorină. Prețul petrolului european scade vertiginos iar rubla s-a depreciat chiar în timpul discursului lui Putin Rusia ridică restricțiile la exportul de motorină. Prețul petrolului european scade vertiginos iar rubla s-a depreciat chiar în timpul discursului lui Putin - Shutterstock

Guvernul de la Moscova a anunţat vineri că a ridicat embargoul referitor la exporturile de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi, eliminând practic cea mai mare parte a restricţiilor introduse la data de 21 septembrie, relatează Reuters. În schimb, restricţiile referitoare la exporturile de benzină rămân în vigoare.

Rusia ridică restricțiile ce vizează exporturile de motorină, realizate prin conducte petroliere, spre porturi

Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate via conducte petroliere. De asemenea, în anul 2022, Rusia a exportat şi 4,8 milioane de tone de benzină. "Guvernul a ridicat restricţiile la exporturile de motorină livrată către porturi prin conducte, cu condiţia ca producătorul să livreze pe piaţa internă cel puţin 50% din producţia sa de motorină", a informat Executivul de la Moscova într-un comunicat de presă.

Articolul continuă după reclamă

Restricţiile la exporturile de carburanţi anunţate de Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de carburanţi, devansând SUA, au dus la creşterea preţurilor globale şi au forţat unii cumpărători să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină şi motorină. După ce Uniunea Europeană a interzis importurile de carburanţi din Rusia, ca urmare a acţiunilor Moscovei în Ucraina, Rusia şi-a redirecţionat exporturile de carburanţi spre Brazilia, Turcia, mai multe state din nordul şi vestul Africii precum şi state din Golful Persic.

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, Rusia s-a confruntat în ultimele luni cu probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină deoarece preţurile mai mari la export a făcut mai avantajoasă vânzarea peste hotare a producţiei pentru companiile ruseşti de rafinare.

Tot vineri, Guvernul de la Moscova a majorat accizele la exportul de carburanţi pentru revânzătorii care nu produc carburanţi, de la 20.000 până la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă, şi a reintrodus subvenţii pentru rafinării începând cu data de 1 octombrie. "Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor", a precizat Executivul de la Moscova.

Prețul petrolului european scade vertiginos

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel global, au scăzut cu aproximativ 10 dolari pe baril în mai puţin de 10 zile, după ce s-au apropiat de 100 de dolari la sfârşitul lunii septembrie. Scăderea procentuală combinată din ultimele două zile este cea mai puternică din luna mai pentru ambele benchmarkuri de ţiţei. Contractele futures Brent au scăzut joi cu 1,62 dolari, sau cu 1,9%, la 84,19 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate au coborât cu 1,55 cenţi, sau cu 1,8%, la 82,73 dolari pe baril. 

Arabia Saudită a declarat că va menţine o reducere voluntară de 1 milion de barili pe zi (bpd) până la sfârşitul anului 2023, în timp ce Rusia va menţine o reducere voluntară a exporturilor de 300.000 bpd până la sfârşitul anului.

Cu toate acestea, investitorii s-au declarat îngrijorat de faptul că vârful pentru consumul de combustibil a fost lăsat în urmă, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial, adăugând că fondul speculativ şi-a lichidat masiv deţinerile din teama că ratele dobânzilor mari ar afecta cererea de combustibil. "Piaţa caută un echilibru", a spus Kissler. "Continuăm să vedem piaţa în deficit până în trimestrul patru, iar preţurile mai scăzute reduc probabilitatea ca OPEC să slăbească constrângerile de aprovizionare", au spus analiştii National Australia Bank.

Datele guvernului SUA publicate miercuri au arătat, de asemenea, o scădere bruscă a cererii de benzină. Alte date de miercuri au arătat că sectorul serviciilor din SUA a încetinit, în timp ce economia zonei euro s-a redus probabil în ultimul trimestru, potrivit unui sondaj. Joi, ministrul turc al Energiei a declarat că o conductă de ţiţei din Irak prin Turcia, care a fost suspendată de aproximativ şase luni, este pregătită pentru operaţiuni.

Rubla rusească s-a depreciat chiar în timpul unui discurs ţinut de Putin

Rubla rusă s-a depreciat joi la peste 100 de unităţi pentru un dolar, la un minim de peste şapte săptămâni. Rubla era constantă la începutul sesiunii, dar deprecierea a survenit în momentul în care Putin a început un discurs la Soci, spunând că Statele Unite încearcă să-şi impună hegemonia care se prăbuşeşte în întreaga lume şi că războiul din Ucraina a arătat cât de departe a pierdut Occidentul contactul cu realitatea.

Până la ora 15.35 GMT, rubla era cu 0,7% mai slabă faţă de dolar, la 100.30 unităţi, cel mai slab nivel atins din 14 august. Moneda a pierdut 0,9% faţă de moneda unică europeană, atingând 105,66 unităţi faţă de euro şi a scăzut cu 0,5% faţă de yuanul chinezesc la 13,70. Rubla a pierdut suportul unei perioade fiscale favorabile, de la sfârşitul lunii, în care de obicei exportatorii convertesc veniturile valutare în monedă locală, pentru a-şi acoperi obligaţiile locale.

Scăderea preţului la ţiţei ar putea pune presiune asupra rublei, a spus analistul şef al Banki.ru, Bogdan Zvarich. Cu toate astea,  preţurile petrolului sunt încă mai mari decât au fost în cea mai mare parte a acestui an.

Veniturile din petrol şi gaze ale Rusiei au crescut în septembrie, impulsionate de preţurile mai mari ale petrolului şi pe măsură ce Moscova găseşte noi destinaţii de export, după ce plafonarea preţurilor occidentale şi un embargo asupra exporturilor de petrol pe mare au redus veniturile din energie. Este posibil ca veniturile din energie să continue să îşi revină în octombrie, din cauza modificărilor fiscale şi a preţurilor ridicate ale mărfurilor.

Creşterea preconizată a Ministerului de Finanţe a veniturilor fiscale din sector, în octombrie, ar putea oferi rublei un sprijin puternic, a spus Alexei Antonov de la Alor Broker, deoarece companiile petroliere ar fi obligate să-şi crească vânzările de valută. "Dar acest lucru se va întâmpla fie în a doua jumătate a lunii, fie când cursul de schimb va depăşi 100 de ruble per dolar", a spus Antonov.

Indicii bursieri din Rusia au scăzut joi. Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 0,8%, până la 983,8 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a rămas neschimbat, la 3.132,9 puncte.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Rusia ridică restricțiile la exportul de motorină. Prețul petrolului european scade vertiginos iar rubla s-a depreciat chiar în timpul discursului lui Putin