Ruşii vând rafinăria ISAB din Sicilia unei firme cipriote. Cu cât au scăzut veniturile Lukoil în primul trimestru din 2023
Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, a anunţat că subsidiara sa Litasco a finalizat vânzarea rafinăriei ISAB din Sicilia către firma cipriotă de private equity G.O.I. Energy, după obţinerea aprobării autorităţilor italiene, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că ISAB ar putea fi evaluată la aproape 1,5 miliarde de euro. G.O.I. Energy a informat că obiectivul său este de a transforma rafinăria în "unul din principalele huburi energetice din Europa" prin sinergii cu partenerii industriali, inclusiv traderul de materii prime Trafigura.
"ISAB şi Trafigura au semnat un acord comercial pe termen lung care va asigura continuitatea aprovizionării cu materii prime şi achiziţionarea produselor finite. Trafigura va avea un rol cheie în asigurarea funcţionării depline a rafinăriei în viitor", a precizat firma din Cipru.
Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, se află în Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene. Aici se procesează 320.000 barili pe zi de ţiţei, ISAB fiind responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării.
Lukoil nu este vizat de sancţiuni, dar furnizorii şi creditorii ISAB nu vor să aibă relaţii comerciale cu o entitate rusească, în urma conflictului din Ucraina. "Achiziţionarea ISAB de către GOI reprezintă o piatră de hotar, marchează începutul unei noi ere pentru rafinărie", a afirmat şeful G.O.I. , Michael Bobrov.
Veniturile Lukoil au scăzut cu 63% în primul trimestru din 2023
Săptămâna aceasta, Lukoil a anunţat că profitul său net conform standardelor de contabilitate din Rusia (RAS) a scăzut cu 22% în primul trimestru din 2023. În primele trei luni din acest an, profitul net al celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia s-a situat la 104,3 miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari), de la 133,4 miliarde de ruble în perioada similară din 2022.
Veniturile au scăzut cu 63% în primul trimestru din 2023, la 455,83 miliarde de ruble, a precizat Lukoil, fără a explica motivul declinului. Lukoil, ca şi multe alte companii ruseşti, nu mai publică rezultate financiare calculate conform standardelor internaţionale, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰