Antena Meniu Search
x

Video Salariile bugetarilor au crescut în pandemie. În administrația publică, leafa medie se apropie de 9.000 de lei

Să lucrezi la stat e parcă mai bine ca niciodată. Chiar dacă a fost pandemie, aici salariile nu doar că n-au fost diminuate, ba chiar au crescut în multe domenii. În administraţie, spre exemplu, leafa medie se apropie de nouă mii de lei. La polul opus, milioane de angajaţi din privat nici nu pot supravieţui cu salariul pe care îl câştigă.

de Redactia Observator

la 28.07.2021, 21:26

Vezi și

Ramona e învăţătoare, iar acum șase ani a decis să se mute de la o şcoală de stat, la una privată. Ramona Nanu, învăţătoare: ”E mult mai lejer să lucrezi la stat, comparativ cu privatul. Nu ai atat de multe task-uri de îndeplinit”.

Mulţi visează însă să lucreze la stat. Peste 1,2 milioane de români sunt angajaţi în instituţiile publice. Pentru ei, statul plăteşte, numai în 2021, 9,8% din PIB, adică 112 miliarde de lei.

Sorina Faier, expert HR: ”Există în administrația publică salarii de 50 de mii de lei net, pe lună, din care 80% sunt sporuri”.

Cele mai mari salarii sunt în administrația publică

Pe acelaşi subiect

Veniturile bugetarilor au tot crescut în ultima vreme. Cele mai mari salarii sunt în administraţia publică, în jur de 5 mii de lei. În Sănătate, salariul mediu net e de 4.115 lei, iar în învăţământ 3.590 lei.

Angaţii de la stat au peste 850 de sporuri. Şi chiar şi aşa, motivaţia lipseşte.

Dumitru Costin, presedinte BNS: ”Romania, din păcate, stă foarte prost. E prost organizată, are un nivel tehnologic extrem de scazut, foarte mulți salariați cu un nivel de pregatire precar și necesită investiții. Îți iese ineficiență, lipsa de performanță, corupție, disconfort, dezamagire, nemulțumire din partea cetățeanului”.

Salariul unui contabil cu 4 ani de experiență ajunge la 7.000 de lei la stat

Diferenţele salariale între stat şi privat sunt tot mai mari. Spre exemplu, un contabil cu 4 ani experienţă câştigă la privat între 4 şi 5 mii de lei. La stat, salariul ajunge la 7 mii. Iar un şofer câştigă la privat salariul minim pe economie, în timp ce la stat venitul aproape triplu. 2,5 milioane de angajaţi din sectorul privat câştigă până în 2.000 de lei pe lună.

Adrian Negrescu, analist economic: ”Salariile din sectorul privat reflectă situația financiară în care se afla companiile. Majoritatea lor, aproape 90%, sunt întreprinderi mici și mijlocii cu pana în 25 de angajați, care au putere economică destul de slabă”.

Cum guvernanţii le-au tot dat bani bugetarilor, acum sacul s-a golit. Salariile de la stat ar putea fi, în câteva luni, plafonate. Totuşi, specialiştii spun că niciun partid nu-şi va asuma această măsură.

Datoria publică a României a ajuns, în mai, la 49,7% din PIB.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Salariile bugetarilor au crescut în pandemie. În administrația publică, leafa medie se apropie de 9.000 de lei