Antena Meniu Search
x

Revoluţia fiscală a Guvernului Tudose aruncă salariaţii în HAOS. Lefurile angajaţilor din sectorul privat ar putea scădea şi cu 10%

Oamenii de afaceri cer amânarea revoluţiei fiscale. Deocamdată, patronatele l-au convins pe premierul Mihai Tudose să nu aprobe noile măsuri bugetare.

Vezi și

Oamenii de afaceri cer amânarea revoluţiei fiscale. Deocamdată, patronatele l-au convins pe premierul Mihai Tudose să nu aprobe noile măsuri bugetare în următoarea şedinţă a Executivului. Salariile de la privat sunt în pericol şi ar putea scădea cu peste 10%. Nemulţumiţi sunt şi liderii sindicatelor. Mai multe categorii sociale, printre care preoţii, deţinuţii şi imigranţii, vor beneficia de servicii medicale gratuite. O cheltuială pe care sindicaţiştii o consideră o povară nejustificată. 

Dragoş Anastasiu: "Am convenit ca toate măsurile să nu intre în următoarea şedinţă de Guvern de miercuri, să mai avem o săptămână pentru şlefuiri şi pentru calcule şi să fie o şedinţă specială pentru aceste măsuri, vinerea viitoare." O amânare, la scurt timp după anunţarea revoluţiei fiscale. Într-o vilă de protocol, oamenii de afaceri au negociat timp de două ore cu guvernanţii. Cei din mediul de afaceri l-au convins pe premierul Tudose să mai amâne puţin discuţiile despre aplicarea măsurilor, pentru a avea timp de calcule. Salariille din privat ar putea scădea, ameninţă patronatele. 

Adrian Izvoranu, Confederaţia Patronatelor din industrie servicii şi comerţ: "În momentul în care vine cineva şi-mi spune mie cât să pun eu salariul şi eu nu mai am dreptul de negociere, se încalcă drepturile unor prevederi internaţionale privind dreptul la negociere."

În prezent, un angajat cu un brut de 6.000 de lei rămâne în mână cu 4.208 lei. De la anul va rămâne cu mai puţin. Angajatorul va decide dacă va mări leafa salariatului, pentru ca acesta să nu aibă de pierdut cu peste 15%. În plus, angajatorii trebuie să suporte noua taxă de 2,25 %, cea de solidaritate transformată în contribuţie.

Pe acelaşi subiect

Deocamdată, prin ordonanţă de guvern, se schimbă salariul minim brut. Va cuprinde şi contribuţiile care rămân în sarcina angajatului. Cei mai câştigaţi vor fi cei peste 1,3 milioane de bugetari şi cei peste un milion de români plătiţi cu salariul minim pe economie. România are, în total, aproape 5 milioane de salariaţi în economie. 

Adrian Benţea, analist fiscal: "Desigur, se pune întrebarea cea mai relevantă: cât câştigă un om în mână în urma acestui salariu brut? Aplicând noile norme de taxare, salariul fix, în mână va fi de 1.111 lei." Astfel, angajatul va primi în plus DOAR 46 de lei. Dumitru Costin: "Dumnezeule, nu! Astea sunt nişte creşteri artificiale, cu câteva excepţii în sectorul bugetar." 

Veştile nu sunt bune nici pentru mame. Adrian Benţea, analist fiscal: "Indemnizaţia minimă nu va mai fi proporţională cu salariul minim pe economie, nu creşte şi indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului, ci va fi legată de un indice social de referinţă."

Iar dacă nu era de ajuns, statul umblă şi la pensii. La cele private, mai exact. Pensiile de la stat se recalculează la vară.

Guvernul estimează că după noile măsuri aproape 5 milioane de angajaţi vor plăti impozitul pe venit redus la 10 procente. 

Cea mai mare dilemă rămâne cum îi va putea obliga statul pe privaţi să majoreze lefurile românilor, ca să se alienize cu cei din sectorul bugetar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri economice » Revoluţia fiscală a Guvernului Tudose aruncă salariaţii în HAOS. Lefurile angajaţilor din sectorul privat ar putea scădea şi cu 10%