Antena Meniu Search
x

Salariile nu vor mai fi secrete în UE. Companiile vor trebuie să facă publice cât câștigă angajații

Parlamentul European a aprobat noi norme obligatorii privind transparența salarială, în încercarea de a elimina diferențele salariale dintre femei și bărbați în întreaga Uniune Europeană. Acest lucru va pune presiune pe angajatori, care vor trebui de acum să fie mai transparenți în ceea ce privește salariile pe care le oferă. Conform noilor reguli, angajatorii vor trebui să ofere angajaților acces la informații despre modul în care aceștia stabilesc salariile, defalcate pe gen, conform Politico.

de Adrian Popovici

la 31.03.2023, 17:37

Persoană care semnează un contract de muncă
Salariile nu vor mai fi secrete în UE. Companiile vor trebuie să facă publice cât câștigă angajații - Profimedia

"Pentru a contracara diferența de remunerare între femei și bărbați, care se ridică la aproximativ 13%, deși cu variații semnificative între statele membre, noile norme – convenite cu Consiliul în decembrie 2022 – ar impune ca structurile de remunerare să se bazeze pe criterii neutre din punctul de vedere al genului și să includă sisteme de evaluare și clasificare a locurilor de muncă neutre din punctul de vedere al genului. Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să fie realizate într-un mod nediscriminatoriu.

În cazul în care raportarea salarială indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5% într-o întreprindere, angajatorii vor trebui să efectueze o evaluare comună a salariilor în cooperare cu reprezentanții lucrătorilor. Statele membre vor trebui să instituie sancțiuni disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele. Un lucrător care a suferit un prejudiciu ca urmare a unei încălcări a regulilor va avea dreptul de a solicita despăgubiri. Pentru prima dată, discriminarea intersecțională și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme", a transmis Parlamentul European pe site-ul său.

UE vrea să reducă diferențele salariale între bărbați și femei

"Companiile cu peste 100 de angajați vor avea datoria de a raporta (n.r. diferențele salariale)", a declarat Samira Rafaela, parlamentar olandez din cadrul grupului Renew Europe. Dacă raportul arată că diferența de remunerare între femei și bărbați depășește 5%, compania va trebui să o rectifice.

Pe acelaşi subiect

Statele membre vor putea amenda angajatorii care încalcă noile norme, iar lucrătorii vor avea dreptul la despăgubiri, arată textul noilor reglementări comunitare. Directiva adoptată, care a fost propusă de Comisia Europeană în martie 2021, va trebui acum să fie adoptată oficial de Consiliul UE în această primăvară. Țările vor avea la dispoziție trei ani pentru a introduce normele în legislația lor națională.

Noua directivă adoptată va pune capăt discriminării în materie de recrutare, întrucât le interzice angajatorilor să ceară detalii despre salariul anterior al candidaților și îi obligă să ofere un interval salarial pentru funcția pe care aplică aceștia.

Statisticile arată că femeile din Uniunea Europeană câștigă în medie cu aproximativ 13% mai puțin decât bărbații, chiar dacă salariul teoretic egal a fost consacrat în tratatele UE de la crearea Comunității economice Europene în 1957.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Salariile nu vor mai fi secrete în UE. Companiile vor trebuie să facă publice cât câștigă angajații