Antena Meniu Search
x

Video Salariile la plic ar putea deveni istorie. De când ar putea fi eliminată plata în numerar

Salariile la plic ar putea deveni istorie. La Parlament există deja un proiect de lege care le interzice practic angajatorilor să mai plătească salariile în numerar. Şi tot în proiect este prevăzut şi faptul că toţi comercianţii vor fi obligaţi să accepte plata cu cardul. 

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 13:28

Vezi și

"Încetul cu încetul dispar tranzacţiile cu bani cash de la noi din ţară. Există un proiect de lege care se referă la salariile angajaţilor români. Acestea vor trebui să fie plătite doar pe card deoarece angajatorii nu vor mai avea voie să ofere salariile în bani cash. În acest fel, statul va monitoriza mai bine tranzacţiile şi va elimina frauda. Evident că există şi câteva excepţii în acest caz.Vor putea lua în continuare salariul în bani cash persoanele vulnerabile.

Aceasta lege se referă şi la comercianţi. Comercianţii vor fi obligaţi să accepte plăţile cash. Legea despre care vorbim a trecut de votul Senatului, se află la vot la Camera Deputaţilor, care este si for decizional în acest sens. Va intra în vigoare după ce va obţine votul Camerei Deputaţilor şi se va aplica din anul 2026", transmite reporterul Observator Mădălina Chiţac. 

Salariul cash sau plata în numerar la comercianți ar putea fi eliminate. Asta prevede un proiect de lege care a trecut deja de Senat şi care se afla la vot in Camera Deputatilor. Proiectul de lege prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile cu bani numerar.

Există şi nişte excepţii în acest sens şi anume consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar, precum și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională. 

Pe acelaşi subiect

Acest proiect oferă instituțiilor statului un control mai bun asupra tranzacțiilor, frauda fiind mai dificil de realizat. Legea ar urma să se aplice la 1 ianuarie 2026.

De asemenea, comercianții vor fi obligați să accepte plata cu cardul.  Persoanele juridice vor putea oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată  și pot acorda avansuri în numerar. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului. 

Avansul se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Salariile la plic ar putea deveni istorie. De când ar putea fi eliminată plata în numerar