Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Angajaţii români care primesc spor de izolare sau de gestionare a datelor clasificate. Guvernul vrea să le mute în salariu

Guvernul trebuie să strângă cureaua şi a pus ochii pe sporurile bugetarilor. Acestea ajung în unele cazuri să dubleze veniturile şi ar putea fi desfiinţate în noua lege a salarizării. Medicii sunt primii vizaţi şi riscă să rămână fără indemnizaţia pentru muncă în pandemie, care se acordă în continuare. PSD susţine şi că vrea impozitare progresivă, o măsură cu care liberalii nu sunt de acord. 

de Redactia Observator

la 02.05.2023 , 20:15

În prezent există cel puţin 50 de tipuri de sporuri care apar pe ştatele de plată ale bugetarilor. Angajaţii administraţiei publice locale din localităţile situate în rezervatia biosferei Delta Dunării primesc un spor de 20% pentru izolare. Lucrătorii Oficiului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat beneficiază de un spor de 25% tocmai pentru gestionarea datelor clasificate. Iar un spor de 75% primesc şi cei care lucrează în centrele de recuperare si reabilitare. 

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Nu sunt adeptul sporurilor. Vreau să ne asumăm în coaliție ca în legea salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri câștigate vor fi cuprinse în corpul salariului și o să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri. 

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: Aceste sporuri, din păcate, au afectat legea salarizării unice care nu mai e unică, e diferențiată. Există discriminări între categorii similare de bugetari.

Vezi și

Experţii fiscali susţin însă că reforma salarizării nu va avea urmări pentru bugetul de stat

Pe acelaşi subiect

Gabriel Biriș, expert fiscal: Asta nu schimbă nimic. Ce faci? Coafezi realitatea? În loc să ai un salariu 10.000, cu sporuri încă 7.000, faci salariu 17.000 și zici că ai scăzut costurile? Nu! Dacă se măresc salariile pentru a include sporurile, din punct de vedere bugetar nu se schimbă nimic. Eu mă gândeam că oamenii ăștia care ne conduc vorbesc de eliminarea unor sporuri ridicole, de genul spor de calculator, sau spor de atragerea de fonduri europene la ministerul fondurilor europene?

PSD a readus în discuţie şi introducerea impozitului progresiv. Adică de la o anumită sumă, impozitul ar urma să fie mai mare.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Mai există un singur stat european care nu are impozitare progresivă. Să mă ierte partenerii mei. Nu înseamnă că se alege praful din liberalism fără cota unică. Că și perspectiva, nu există altă. Rusia mai are cota unică. 

Florin Cîțu, senator PNL: Nu este corect să îi impozitezi pe cei care au avut succes în viață. Că asta încearcă cota progresivă, să îi penalizeze pe oameni că au muncit, au avut succes, câștigă mai bine, și atunci să îi penalizăm. E o prostie și PNL nu va susține niciodată așa ceva. 

Analiştii economici atrag atenţia că modificări radicale ale sistemului fiscal ar produce mai mult rău 

Mircea Coșea, analist economic: Problema este ce facem cu clasa mijlocie. Ei sunt cei care vor fi cei mai afectaţi. Este vaca de muls a economiei. Dar, până la urmă, laptele se cam termină. N-ai cum să mulgi în permanenţă. 

Radu Burnete, președintele Confederației Concordia: Sistemul progresiv este mai complex decât cel unic. Are multe deductibilități, praguri. Dacă pe acest sistem relativ simplu, foarte mulți găsesc o cale de a nu plăti taxe, imaginați-vă cum e cu un sistem mult mai complex. 

Readucerea în prim plan a impozitării progresive a apărut după ce un raport al Băncii Mondiale a recomandat Guvernului de la Bucureşti o reformă completă a politicii fiscale. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri economice » Angajaţii români care primesc spor de izolare sau de gestionare a datelor clasificate. Guvernul vrea să le mute în salariu