Antena Meniu Search
x

Salariul minim pe economie, majorat de la 1 decembrie și diferențiat în funcție de studii

Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 și va fi diferențiat în funcție de studii. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii. Lia Olguța Vasilescu a anunțat că trebuie modificat astfel Codul Muncii, printr-o ordonanță discutată în următoarea ședință de guvern.

Ministrul Muncii Olguța Vasilescu într-o declarație de presă
Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 și va fi diferențiat în funcție de studii, anunță Olguța Vasilescu - Mediafax Foto via Hepta

Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 și va fi diferențiat în funcție de studii. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii. Lia Olguța Vasilescu a anunțat că trebuie modificat astfel Codul Muncii, printr-o ordonanță discutată în următoarea ședință de guvern.

De la 1 ianuarie intră Legea salarizării, iar de la 1 decembrie intră salariul minim pe economie", a fost anunțul făcut de Olguța Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu spune că, inițial, majorarea salariului minim la 2080 de lei a fost plănuită pentru noiembrie, dar amânată apoi pentru luna următoare.

”Am avut în plan să o facem în noiembrie, însă am avut un protest din partea patronatelor, la care ne aşteptam, dar în acelaşi timp am hotărât că este mai bine să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Neavând acest test pe salariul diferenţiat, am fost de acord să mergem o lună mai târziu, adică să aplicăm de la 1 decembrie", a declarat Olguța Vasilescu.

Ordonanță de modificare a Codului Muncii

Pentru majorarea salariului minim diferențiat, în funcție de studii, e nevoie de o modificare a Codului Muncii. Iar ordonanța va fi discutată în prima ședință de guvern, transmite Olguța Vasilescu.

"În primul rând că, săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern, vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii la ora actuală se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat. Primul pas este să modificăm Codul Muncii. După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern”, a declarat Ministrul Muncii, la Antena 3.

Care va fi salariul minim diferențiat în funcție de studii

Lia Olguța Vasilescu a dat detalii și despre ce valoare va avea salariul minim diferențiat.

”De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei”, a transmis Vasilescu.

Ministrul Muncii precizează că e vorba despre 15 ani vechime în muncă în general, indiferent de unde au lucrat oamenii, dacă au avut perioade de șomaj sau de concediu maternal.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Salariul minim pe economie, majorat de la 1 decembrie și diferențiat în funcție de studii