Antena Meniu Search
x

Şase reguli de aur pentru un concediu perfect. Cum să-ți organizezi eficient vacanța de vară

Sezonul vacanțelor este aproape aici și visăm cu ochii deschiși la zilele de concediu pe care le-am așteptat tot anul.

Sezonul vacanțelor este aproape aici și visăm cu ochii deschiși la zilele de concediu pe care le-am așteptat tot anul. Însă când pleci în vacanță nu poți fi niciodată prea pregătit, așa că ți-am făcut o listă cu câteva lucruri pe care să le bifezi înainte, dacă vrei să te bucuri de un concediu fără griji.

Cunoaște destinația înainte de a ajunge acolo

Poate crezi că asta va răpi din farmecul vacanței tale, dar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să faci o mică muncă de documentare înainte. Prietenii care au vizitat locul deja îți pot da detalii prețioase despre ce să faci sau să nu faci, cum este vremea și ce haine trebuie să împachetezi, ce reguli "nescrise" există în destinația pe care ai ales-o, ce taxe trebuie să plătești la obiectivele pe care vrei să le vizitezi.

Nu vrei să ai surprize odată ajuns acolo, mai ales dacă ai un buget în care trebuie să te încadrezi, sau puțin timp la dispoziție.

Fă multe poze

Amintirile din vacanță sunt mereu împrospătate când te uiți la fotografiile pe care le-ai făcut acolo. Și peste ani de zile te vei uita cu drag la pozele din vacanță, așa că pregătește-te din timp cu un aparat foto. Nu ai nevoie însă de 100 de poze din același unghi, cu același peisaj, pentru că ți se pare că nu ai ieșit bine într-o fotografie. Pozele din vacanță sunt sau ar trebui să fie pentru tine și cei apropiați și pentru a-ți aminti cât de bine te-ai simțit acolo, așa că nu sterge poza în care ai ieșit cu părul în ochi pentru că bătea vântul. Sigur se ascunde o poveste frumoasă în spatele acelui moment.

Pentru a profita din plin de aceste amintiri, ai putea să-ți iei un album foto din locul pe care îl vizitezi și să printezi pozele care ți-au plăcut cel mai mult. Cel mai simplu este să-ți iei  o imprimantă ca aceasta, ca să nu mai pierzi timp căutând xeroxuri și să eviți momentele în care vânzătorul se va uita la tine cu o sprânceană ridicată după ce a văzut acea imagine cu tine sus pe barul de pe plajă.

Fă-ți un playlist cu muzică de vacanță

Indiferent că vei merge cu mașina, cu trenul sau vei zbura cu avionul, vei petrece ore bune pe drum. După fotografii, muzica este cea care are un efect de stimulare asupra memoriei afective, scrie Psychologytoday.com. Cu siguranță ai melodii care îți amintesc de o perioada sau un moment important din viața ta, așa că te poți folosi de asta pentru a rămâne cu amintiri plăcute din vacanță. Un playlist relaxant, cu muzică veselă, te va pregăti de distracție și te va duce înapoi în timp de fiecare dată când o vei asculta după ce vacanța s-a încheiat.

Nu-ți planifica foarte multe lucruri deodată

Când ajungi într-o destinație nouă, cu siguranță vei vrea să explorezi pe îndelete zona și să descoperi istoria locului. Însă una dintre greselile pe care le fac mulți turisti este că se epuizează din primele zile, în încercarea de a vedea totul. Alergătura constantă dintr-un loc în altul nu numai că te va epuiza, dar vei resimți constant presiunea timpului, mai ales dacă ai doar câteva zile la dispoziție.

Dacă îți stabilești încă de dinainte să pleci un itinerariu cu principalele obiective pe care vrei să le vizitezi și încerci să-l respecți cât de cât, asta te va ajuta să-ți gestionezi mai bine timpul și să te bucuri mai mult de vacanță. Asta nu înseamnă însă că trebuie să renunți la spontaneitate, ci doar să ai un plan de la care să-ți construiești modul în care vrei să-ți petreci concediul.

Pregătește-te din timp

După ce ai stabilit obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi, poți să începi să te gândești la locurile în care vei mânca sau vei bea o cafea. Intră pe site-urile de travel care au recenzii făcute de clienți. De aici poți afla care sunt cele mai bune localuri, ce prețuri și ce program au, cum se comportă chelnerii, ce fel de muzică pun etc. Tot aici găsești recomandări și despre cele mai bune restaurante cu profil local, în caz că vei vrea să încerci bucătăria tradițională, dar vrei să mergi la sigur.

Fă-ți o listă cu tot ceea ce ar trebui să ai la tine: de la ce fel de haine îți vei lua, până la produse de igienă corporală și medicamente. Unele țări au politici stricte în ceea ce privește vânzarea de medicamente, așa că îți va fi mult mai ușor să împiedici o banală durere de cap să-ți strice vacanța dacă ai la tine o aspirină, de exemplu. Dacă ți-ai planificat o vacanță într-o țară exotică, ai grijă să te vaccinezi împotriva bolilor tropicale. Cel mai bine este să vorbești cu un medic care să-ți recomande vaccinurile potrivite.

Deconectează-te de la internet și fii atent la ce se întâmplă în jurul tău

Vacanțele sunt o oportunitate grozavă de a petrece timp prețios alături de cei dragi sau de a te cunoaște mai bine, în caz că pleci singur.

Când vizitezi un loc, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să dai scroll pe Facebook. Rezumă-te la a posta câteva poze, dacă vrei neapărat, și trăiește momentul.

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Şase reguli de aur pentru un concediu perfect. Cum să-ți organizezi eficient vacanța de vară