Antena Meniu Search
x

Scandal după un anunţ de angajare al IKEA: Candidaţii se plâng că li s-au oferit 1.800 de lei pe lună. Reacţia companiei

Scandalul salariilor sub media pieţei oferite de IKEA i-a inflamat pe români şi a declanşat reacţii aprinse în mediul online în ultimele zile legate de cât plătește gigantul suedez angajaţilor din România și cât celor din Spania. Compania a negat că oferă viitorilor angajați din Timișoara salarii de 1.800 sau 2.000 de lei, aşa cum s-au plâns candidaţii, și a transmis că salariul net pornește de la 3.000 de lei pe lună, acesta incluzând tichetele de masă și decontarea transportului.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 12:10

Scandal după un anunţ de angajare al Ikea: Candidaţii se plâng că li s-a oferit 1.800 de lei pe lună. Reacţia companiei
Ikea, Bucureşti - Profimedia

Întreg scandalul a plecat de la un anunţ de angajare postat pe Facebook de IKEA România pe 16 februarie în care spuneau că oferă 1.800 lei pentru un post de lucrător comercial (aprovizionare marfă) la magazinul din Timișoara care trebuia să se deschidă anul trecut, dar a cărui deschidere a fost amânată din motive neprecizate oficial. Românii au inundat postarea cu un val de comentarii acide legate de suma oferită. În replică, IKEA a ascuns postarea pe Facebook din şi a scos datele referitoare la oferta salarială din anunţ.

Redăm mai jos câteva dintre cele mai relevante reacţii ale românilor pe Facebook:

  • IKEA a crezut că în vestul țării sunt oameni care vor munci pe 1800 de lei, s-au înșelat amarnic, aici lumea e mai deșteaptă și nu acceptă nimeni oferta lor
  • Începeți cu 3000 lei net pe lună + bonuri de masă și gata, după câteva luni în funcție de performanță și interes le mai măriți. Dar nu 2300. Hai cu deschiderea magazinului că am lista plină și aveți un tarif la livrarea la domiciliu de vorbești singur.
  • Salut sunt Andrei, lucrătorul vostru virtual. Încântat de cunoștință. O zi bună va doresc!
  • Văd o groază pe-aici care, în prostia lor, cred că de aia amâna IKEA deschiderea că nu găsesc personal. Nu, e din cauza că nu găsesc mâna de lucru calificată pentru terminarea clădirii și finisajele de final și sunt nevoiți pentru multe lucrări să aducă “maistori” de afară, care sunt plătiți pe “salarii ca afară”.
  • La Cluj veți deschide în 2225, cu asemena salarii, pe când se va reseta lumea, conform noii ordinii mondiale
  • Oare reclama asta rulează și în Bangladesh?
  • Se pare că a fost o neînțelegere. Salariul e de 2000 de lei, dar e pe piese. După ce îl montezi devine de 2000€.
  • Poate sclavi, nu muncitori!

Mai mult scandalul s-a mutat şi pe Reddit România unde au curs noi reacţii negative ale românilor la adresa companiei suedeze.

Pe acelaşi subiect
  • Efort fizic considerabil (25 kg nu e de ici de colo, timp de 8 ore), lucru în ture, cunoștințe de engleză și leafă de 400 euro.
  • Bravo timișorenilor pentru că nu se lasă plătiți că ultimii sclavi. Până la urmă nu e magazin de colț de cartier, e ditamai "imperiul" al mobilei. 
  • Nu poate trăi nimeni pe 2500 pe lună. Chiria te poate ajunge oricât între 700 și 1700 de lei, mai pui și coșul de cumpărături de 400 pe lună, mai pui și costuri de deplasare (IKEA e la mama dracu, îți trebuie mașină). Dacă pui facturile de la gaz și energie electrică, deja ai depășit 2500. Și nici nu poți zice că e job de studenți, că îți cere 8-10 ore pe zi, 5 zile pe săptămână.
  • Am o rudă de lucrează la IKEA în București și ia vreo 4000 ron.
  • 2000 de lei că să manipulezi 25 de kile? ...și ăștia se miră că nu vine lumea să muncească pe 2000 de lei. E drept că sunt taxele aberant de mari pe muncă, angajatorul plătește 3400 pentru ăștia 2000 de lei, dar tot e PUȚIN.

De ce a ascuns IKEA oferta salarială din anunţ

Faptul că IKEA a ascuns oferta salarială afectează negativ imaginea unei companii având în vedere că salariul este unul dintre principalii factori care influențează decizia unui candidat de a aplica pentru un job sau de a accepta o ofertă de angajare, a spus pentru wall-street.ro, Sorina Faier, specialist în piaţa muncii.

"Încercarea de a ascunde faptul că salariul oferit este sub nivelul pieței sau sub așteptările candidaților generează o imagine negativă companiei pentru că este percepută ca o lipsă de transparență și sinceritate în relația cu angajații. Este esențial ca angajatorii să ofere informații transparente și coerente în privința salariilor și rolurilor disponibile pe tot parcursul procesului de recrutare și angajare. În cazul în care apar schimbări, acestea trebuie comunicate transparent, astfel încât candidații să nu devină confuzi și dezamăgiți. Spre exemplu, dacă salariul inițial ar fi fost modificat într-unul mai mare, riscul de imagine ar fi fost diminuat și șansele de angajare ar fi crescut."

Reacţia IKEA în scandalul salariilor

Reprezentanții lanțului IKEA au transmis pentru Profit.ro că salariul net ofertat pornește de la 3.000 de lei lunar fix, incluzând tichetele de masă și decontarea lunară a transportului, și că procesul de recrutare în masă, demarat la 1 februarie 2023, nu a influențat în niciun fel planurile de deschidere a magazinului. 

"Pentru IKEA, bunăstarea angajaților noștri reprezintă o prioritate după care ne ghidăm în tot ceea ce facem. Astfel, ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, incluziv și competitiv pentru toți colegii noștri, iar din acest motiv nu există angajați în echipa noastră care să primească salariul minim pe economie. Salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă. 

Salariul net pentru colegii noștri din Timișoara pornește de la 3.000 de lei lunar fix, acesta incluzând tichetele de masă și decontarea lunară a transportului. În funcție de turele în care lucrează, angajații noștri primesc sporuri de weekend și de noapte, astfel adăugându-se o valoare adițională cuprinsă între 10% sau 35% la salariul lor final. 

În plus, dorim să ne respectăm angajamentul de a veni în sprijinul colegilor noștri cu cât mai multe beneficii adiționale posibile. Printre aceste beneficii se găsesc serviciile medicale gratuite, prin intermediul abonamentelor medicale private sau a asigurării de sănătate, fond de pensie privată, programul de bonus anual IKEA, indemnizația pentru work from home, voucherele de vacanță, cadourile pentru zilele de naștere și aniversările de muncă, reducerile de 15% la majoritatea produselor IKEA din magazinele din România, dar și reduceri în valoare de 30% la produsele din Magazinul cu Produse Suedeze și la aproape 2.000 de produse de amenajare a locuinței și de economisire a energiei în magazinele IKEA din toată țara. 

Totodată, amintim beneficii precum sprijin parental adițional, cum ar fi o lună de vacanță suplimentară față de cea prevăzută de lege pentru tați, astfel încât ei să o poată fi alături de copiii lor de îndată ce partenerele lor se întorc la muncă, precum și posibilitatea ca mamele și tații să lucreze o lună part-time, atunci când revin din concediul parental și să primească salariu pentru muncă full-time, precum și multe altele. Construcția unui magazin IKEA este un proiect complex, care poate fi influențat de o serie de factori externi. Procesul de recrutare în masă, demarat la 1 februarie 2023, nu a influențat în niciun fel planurile de deschidere a magazinului. Deschiderea magazinului IKEA de la Timișoara face în aceste zile, în spațiul public, subiectul unor discuții pe tema salariilor oferite angajaților", este mesajul companiei. 

Salariile de la IKEA Timișoara. De ce nu se găsesc angajați

Potrivit Ziarul Timișoara, IKEA a amânat deschiderea magazinilui local pentru că nu găseşte angajaţi din cauza salariilor neatractive. În plus, cei care au fost la interviuri de angajare au făcut publice ofertele primite: un salariu net de 2.000 de lei, la care se adaugă tichete de masă în valoarea de 20 de lei pe zi, precum și bani pentru transport, adică 150 de lei pe lună. 

IKEA a demarat la începutul lunii februarie campania de angajare în Timişoara. Compania a angajat deja aproximativ 50 de persoane pentru noul magazin, iar în prezent caută să recruteze încă 250. Există mai multe roluri disponibile în departamentele operaționale, precum vânzări, logistică, relații cu clienții, restaurant.

"Am finalizat anul cu multe procese de recrutare, mai ales în zona Timișoarei și am început în forță luna februarie, cu o campanie de recrutare în masă pentru recrutarea întregului personal pentru magazinul din Timișoara. Ca volum, magazinul din Timișoara are disponibile 300 de locuri de muncă, o parte dintre aceste locuri de muncă deja le-am ocupat pentru că au fost rolurile de management și de specialiști în prima fază, iar acum până în deschiderea magazinului mai avem 250 de roluri de recrutat" a declarat Adriana Petre, manager la IKEA Timișoara pentru wall-street.ro.

Comparaţie România vs Spania. Deci de ce nu își permite Ikea să dea salarii mai mari în ţară?

Mihai Mateaș, un specialist în maketing, a postat pe Facebook o comparație, devenită virală, între ce oferă IKEA din România și IKEA din Spania. În timp ce în Timişoara a fost anunţat un salariu de 370 - 400 de euro, în Spania, salariile medii sunt de circa 1.500 de euro.

"M-am uitat cât câștigă angajații Ikea din Spania. Am găsit așa: casier/ă (1614 euro), angajat depozit (1248 euro), lucrător comercial (1241 euro), angajat curățenie (1200 euro).

Mi-am zis că poate plătesc mai mult impozit pe profit aici decât acolo și, na, tre să taie de undeva… Doar că nu: 25% impozitul pe profit în Spania, 16% impozitul pe profit în România.

Da, dar poate aici vând mai ieftin produsele și de-aia, mă gândii… Am căutat și prețurile produselor similare de acolo și de aici. Am zis să am de toate: pat, canapea, covor, dulap, ceva căcățiș de-ăla din pânză, de depozitare, să fie bine, să nu fie rău:

Tigerfrink – depozitare – 15 euro ES = 74 lei (80 lei RO)

Brimnes – dulap – 152 euro ES = 750 lei (800 lei RO)

Stoense – covor – 129 euro ES = 635 lei (700 lei RO)

Ektorp – canapea – 399 euro ES = 1970 lei (2000 lei RO)

Malm – pat 140/200 – 199 euro ES = 979 lei (1029 lei RO)

Deci de ce nu „își permite” Ikea să dea salarii mai mari în RO? Mai mari decât jumătate sau o treime din cât plătesc în Spania, zic…

PS: Mi s-a zis să compar și cifra de afaceri. Am comparat-o:

Cifra de afaceri Ikea România în 2021: 1,081,767,329.00 RON (219,6 milioane de euro) Cifra de afaceri Ikea Spania în 2021: 1,682 miliarde de euro

Nr. magazine Ikea România: 2

Nr. magazine Ikea Spania: 20

Cifră de afaceri per magazin România: 110 milioane de euro

Cifră de afaceri per magazin Spania: 84 milioane de euro

PPS: Hai că pun și profitul: 

Profit Ikea Spania 2021: 81,4 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin) 

Profit Ikea România 2021: 8 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Scandal după un anunţ de angajare al IKEA: Candidaţii se plâng că li s-au oferit 1.800 de lei pe lună. Reacţia companiei