Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Scandal între Sebastian Burduja şi ONG-urile de mediu. Ministrul i-a atacat în instanţă că blochează proiecte de miliarde de euro

Organizaţiile de mediu sunt în vizorul procurorilor antimafia. Asta după ce Ministerul Energiei ar fi depus plângere împotriva activiştilor care blochează mai multe proiecte energetice în care statul a făcut investiţii serioase: cum ar fi Neptun Deep şi hidrocentralele de pe Jiu. Specialiştii spun că aşa ceva nu s-a mai pomenit, ca un guvern să atace în instanţă acţiunile unor organizaţii ale societăţii civile.

de Redactia Observator

la 10.10.2024 , 20:35

"Proiectul Neptun Deep va distruge biodiversitatea din Marea Neagră şi va emite în atmosferă peste 200 de milioane de tone de dioxid de carbon", spune GreenPeace România.

Sunt două feţe ale aceluiaşi proiect: Neptun Deep, care ar trebui să ne aducă 100 de miliarde metri cubi de gaze, necesarul pentru 9 ani la consumul de acum. Asta dacă va trece de contestaţiile depuse de activişti. Recent, s-a cerut suspendarea acordului de mediu. 

"Este cel mai distructiv şi toxic proiect, din riscurile prezentate asupra biodiversităţii, asupra delfinilor a căror populaţie scade de la an la an, din considerente de poluare asupra Mării Negre şi din considerente de impact asupra climei", declară Mihnea Matache, Greenpeace România.

Vezi și

Centrala Nucelară de la Doiceşti este şi ea contestată

Pe acelaşi subiect

Iar hidrocentralele de pe râul Jiu sunt blocate de acţiunile în instanţă ale activiştilor. 

"La Bumbeşti-Jiu, prima treaptă la Dumitra este terminată la 98%. Inclusiv echipamentele sunt în folie. Rămăsese să se dea cheie acum mulţi ani. De atunci suntem în instanţă. La Răstolniţa iarăşi. Sunt multe proiecte pe care România le are în sectorul energetic. Nu le putem termina pentru că, la absolut fiecare etapă administrativă, suntem contestaţi în instanţă", spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, contra ONG-urilor

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după ce ministrul Energiei ar fi depus o sesizare față de mai multe organizații care încearcă să stopeze proiecte energetice. "Plătesc avocaţi foarte buni. Avocaţi cu care juriştii unui minister se bat foarte greu, fiindcă sunt mult mai prost plătiţi. Ne punem întrebarea cui folosesc aceste acţiuni", declară Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

"Autoritatea statului să dea în judecată societatea civilă, asta e o chestie foarte sensibilă. Până la urma e compania care face un astfel de demers, nu un ministru. Teoretic, ar trebui să vizeze nişte interese sociale şi economice mult mai largi decât ale unei singure entităţi. M-a mirat că în cazul acesta plângerea a fost făcută de ministru, nu de companie", este explicaţia Corinei Murafa, specialist în Energie.

Ministrul energiei ar fi solicitat DIICOT să verifice dacă aceste ONG-uri de mediu au legături cu Federația Rusă. Greenpeace exclude orice afiliere. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Ştiri economice » Scandal între Sebastian Burduja şi ONG-urile de mediu. Ministrul i-a atacat în instanţă că blochează proiecte de miliarde de euro