Scenariu de coşmar: 40% din români ar putea rămâne fără gaze, în plină iarnă. Deficitul zilnic, de ordinul milioanelor de metri cubi
În acest sezon rece nu doar preţul gazelor va fi problema, ci mai degrabă lipsa lor, avertizează specialiştii. Dacă vor fi mai mult de două săptămâni de vreme cu temperaturi foarte scăzute, există riscul ca patru din zece consumatori din ţară - printre care şi şcoli, grădiniţe sau spitale - să rămână fără gaze. Asta se arată într-o analiză publicată de o asociaţie a experţilor în energie.
Un nou semnal de alarmă ne arată cât de gravă este dependenţa noastră de import. În momentul de faţă, România are şapte puncte pe unde furnizorii aduc în ţară gaze. Aceste şapte puncte au o capacitate maximă de 40 de milioane de metri cubi pe zi. Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, în momentul de faţă România a făcut rezervare - practic, au fost încheiate contracte - doar pentru 6 milioane de metri cubi. Asta în condiţiile în care într-o singură zi de iarnă, dacă e o iarnă blândă, România consumă undeva la 10 miloane de metri cubi pe zi. Dacă este, însă, o iarnă geroasă, cu temperaturi scăzute pe o perioadă mai îndelungată, consumul creşte la 38 de milioane de metri cubi.
Plecăm din start cu un deficit de 4 milioane de metri cubi în cel mai bun scenariu şi de 32 milioane de metri cubi în cel mai rău scenariu. De aceea, spun cei de la Asociaţie, este posibil ca 40% din consumatori să rămână fără gaze în plină iarnă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰