Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Schema legală prin care românii au cumpărat apartamente în zone de lux, la jumătate de preţ

Ghinionul unuia, norocul altuia. Apartamentele executate silit, scoase la licitaţie, pot fi lozul norocos pentru cine vrea să investească în imobiliare, acum, când preţurile din piaţă au crescut. Cine a licitat şi a avut şi noroc a putut cumpăra o proprietate chiar şi la jumătate de preţ. Specialiştii avertizează: o astfel de casă vine la pachet şi cu riscuri. Mulţi nu ar cumpăra din principiu un imobil executat ca să nu atragă ghinionul.

de Ingrid Tîrziu

la 25.09.2024 , 20:04

Casele şi apartamentele executate silit pot fi găsite pe site-urile băncilor, IFN-urilor, pe platforme imobiliare sau în Registrul dedicat bunurilor executate. Cine vrea să-şi încerce norocul la o licitaţie publică trebuie să ştie că va plăti cauţiune de 10% din valoarea estimată a proprietăţii pentru a se înscrie. Banii îi vor fi restituiţi la finalul licitaţiei. 

Apartamente de lux, la preţ de chilipir

"Dacă bunul nu se adjudecă la prima licitaţie, urmează încă un prag la care el se expune în piaţă la 75% din valoare. Dacă nu se adjudecă nici atunci, legea spune că el  va fi cumpărat cu cea mai bună ofertă care se face. Însă aceste praguri nu sunt standard când vorbim despre persoane fizice, adică nu putem să aşteptăm aceşti trei paşi ca să luăm un bun la 50 sau 30%din valoarea lui de piaţă", a declarat Toma Filipovici, preşedinte APAIR.  

Vezi și

Poate cel mai mare dezavantaj al imobilelor executate este că nu le putem vizualiza înainte de a face o ofertă. Aici, în Băneasa, un apartament cu două camere, de peste 100 de metri pătraţi era la prima licitaţie evaluat la aproximativ 200.000 de mii de euro, la cea de-a doua licitaţie a ajuns la aproximativ 150.000, iar acum, la a treia licitaţie, vorbim deja de 115.000 de euro. 

Pe acelaşi subiect

Există mai multe riscuri atunci când devenim proprietarii unui imobil executat.. Se întâmplă inclusiv ca noii proprietari să asiste la evacuarea persoanelor care au pierdut casele, după adjudecare. 

"Am văzut şi bătrâni scoşi din imobilele lor, familii cu copii. Mulţi dintre cei care au cumpărat imobile la licitaţie publică s-au trezit că în cadrul imobilelor nu mai aveau geamuri. Pentru că există o practică, ca în momentul în care pierd imobilul să-l distrugă", a declarat avocatul Adrian Cuculis.

"N-aş cumpăra aşa ceva, omul acela poate câştigă în instanţă înapoi casa şi ar trebui să mă auto-evacuez eu după aia... ", spune un bucureştean. 

Ultima licitaţie 

Sunt şi români care speră că vor prinde un chilipir şi urmăresc astfel de anunţuri de mai bine de 15 ani. 

"Perioada de glorie a acestei secţiuni a fost în criza din 2019-2014, pornind de la premisa că erau foarte multe proprietăţi în piaţă şi era un interes pentru oportunităţi. E un segment care se adresează mai degrabă celor care cumpără mai degrabă pentru a investi şi a o scoate în regim de închiriere", a declarat Daniel Crainic, director de comunicare platformă imobiliară. 

Specialiştii ne avertizează să fim atenţi şi la modalitatea de licitaţie. Ultima ofertă poate fi atât de avantajoasă, încât cei interesanţi ajung să liciteze până aproape de primul preţ la care a fost evaluat imobilul, similar cu preţurile din piaţă. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
Cheltuiţi mai mult din bugetul familiei pentru produsele pentru copii decât pentru alte articole esenţiale?
Observator » Ştiri economice » Schema legală prin care românii au cumpărat apartamente în zone de lux, la jumătate de preţ