Video Schema prin care escrocii storc bani frumoşi de la românii care îşi caută chirie: "Până luna viitoare sunt în Germania"
Toamna se numără bobocii. Mai ales bobocii care caută, cu disperare, o chirie în marile orașe universitare. Prima lecţie pe care o învaţă studenţii e să fie atenţi la ofertele care sună prea bine ca să fie adevărate. Mulţi proprietari de apartamente profită de naivitatea şi lipsa de informaţii şi le cer chirii imense, deși oferă foarte puțin în schimb.
Goana după chirii a devenit o adevărată cursă cu obstacole printre ţepe. Luca este student la Geografie şi timp de două săptămâni şi-a căutat un loc decent în care să se mute. Ofertele l-au îngrozit.
"Am văzut vreo cinci apartamente și doar unul a fost cât de cât ok. La unele nu mergeau multe electrocasnice, era murdar în ele... A zis că o să rezolve, o să rezolve, dar la câte erau stricate clar nu putea să le rezolve pe toate", a declarat Luca, student.
Mulţi chiriaşi se plâng că apartamentele nu au condiţii minime, iar proprietarii nu investesc nimic. Păcălelile au ajuns la un nivel superior: unii escroci se dau drept proprietari de locuințe şi storc bani frumoşi de la tinerii de bună-credinţă.
- Proprietar: "Până luna viitoare sunt în Germania. Îți pot păstra garsoniera, dar ca să nu îmi iau țeapă vreau 200 de euro, un avans, prin transfer bancar".
- Cum a ajuns București cea mai accesibilă capitală pentru chiriași din Estul Europei, deși prețurile au...
- Câți bani sunt dispuși românii să dea pe chirie. Un apartament cu 2 camere costă 550 de euro în Bucureşti şi...
- Preţul cerut lui Valentin pentru o chirie la Piaţa Muncii. "Mobila pusă la întâmplare, televizorul ăla vechi"
Schema prin care tinerii sunt păcăliţi
"Un anunț foarte bun. Vorbiți pe Whatsapp cu proprietarul, proprietarul să vă spună să îi trimiteți 100-200 de euro avans ca să vă păstrez apartamentul. Dar el mai face asta cu 100 de oameni. Apoi peste o lună când se întoarce în țară nu mai dai de el, nu mai răspunde la niciun telefon, ia-l de unde nu e", explică Cristi Priză, agent imobiliar.
Specialiștii recomandă să nu plătim nimic înainte să vedem apartamentul și, în plus, trebuie să cerem nişte acte ca să ne asigurăm că imobilul chiar aparţine celui care vine la vizionare. După ce am văzut apartamentul și ne-am convins că este cel potrivit, specialiștii recomandă să încheiem un contract în care să fie precizate obligațiile și beneficiile atât ale proprietarului, cât și ale chiriașului.
"Vezi un apartament foarte bun, poziție foarte bună, preț excelent. Și când suni... tocmai l-am închiriat, dar dacă vreți am altceva la fel de bun. Dar când ajungi acolo vezi că nu are nicio legătură cu celălalt anunț", adaugă Cristi Priză, agent imobiliar.
550 de euro, chiria medie în Bucureşti şi Cluj
Recomandările prietenilor pot fi o sursă credibilă în căutarea unei chirii bune. Cel mai bine este să căutăm o locuinţă din timp. În septembrie, în centrele universitare, apartamentele se închiriază la prețuri mult mai mari față de restul anului din cauza cererii mari. În Bucureşti şi Cluj, chiria medie pentru un apartament cu două camere este de 550 de euro. Urmează Braşov, cu 500 de euro, şi Constanţa, unde proprietarii cer în jur de 450 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰