Antena Meniu Search
x

Video Scumpirea combustibilului schimbă obiceiurile românilor: merg cu maşina la "consum" şi preferă tot mai des transportul în comun

Preţul mare al combustibililor ridică piciorul vitezomanilor de pe acceleraţie! La drum lung, tot mai mulţi şoferi merg regulamentar, ca să facă economie, inclusiv pe autostradă. Iar în Capitală, creşte cererea de abonamente pentru mijloacele de transport în comun.  

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 06.07.2022, 21:04

Vezi și

Preţurile de la pompă i-au determinat pe mulţi bucureşteni să renunţe la maşina personală. În felul acesta rămân în buzunar cu sute de lei lunar. Octavian nu mai foloseşte maşina în interiorul oraşului de ceva vreme.

Octavian Postolache, călător STB: Este foarte scump.

Reporter: Şi alegeti autobuzul?

Octavian Postolache, călător STB: Când merg în Bucureşti, da. Când ies din Bucureşti sunt obligat să merg cu masina că asta e situaţia. Dacă un abonament pentru o zi e 8 lei, vă daţi seama că dacă mergi cu maşina e mult mai mult. 

Pe acelaşi subiect

La fel ca el procedează mii de şoferi. Iar acest lucru se vede în numărul de abonamente şi bilete STB vândute. Cererea a crescut cu peste 25% în luna mai. În lunile aprilie si mai s-au cumpărat peste 300.000 de abonamente STB. Cele mai vândute au fost cele metropolitane, adică pentru cei care, inainte, veneau cu masina din Ilfov în Bucureşti şi care acum aleg autobuzul. 

Şofer: În jur de 100 de călători.

Reporter: Când este cel mai aglomerat?

Şofer: Dimineaţa şi după ora 14. 

Inclusiv la metrou sunt creşteri. În ultimele două luni s-au cumpărat peste 100.000 de abonamente lunare. Cele mai multe de la începutul anului. 

Călător STB: Mai mult cu metroul. De obicei îmi iau legitimație de 10 călătorii, 25 de lei. Asta este situația. Suntem nevoiți să circulăm. 

Iar cei care încă se deplasează cu maşina spun că nu o vor mai face prea mult timp.

Reporter: Ai renunţa la mașină pentru a merge cu transportul public pentru că s-a scumpit combustibilul?

Şofer: Deocamdată nu dar dacă o să se mai scumpească o să renunţăm şi la maşină. Este foarte scump. Exagerat de scump. 180 de lei la două zile. 

Inclusiv la drum lung şoferii se temperează şi nu mai circulă cu viteză ca să reducă din consum. În ultimul timp, poliţiştii au dat din ce în ce mai puţine amenzi pentru viteză. 

Şofer: Orice mașină poate să consume puțin mergând mai încet. Eu oricum merg încet

Reporter: Şi la drum lung pe autostradă?

Şofer: Aaaa, atunci e cel mai bine. Pilot automat și e și mai bine, consumă și mai puțin.

Reporter: Cu cât mergi pe autostradă că să faci această reducere de consum?

Şofer: 110. Nu mai mult. 

Cât putem să economisim în funcţie de maşină?

Sorin Ene, pilot profesionist: Aş estima eu intre 50 de lei si 150 de lei sau chiar 250 de lei la suta de kilometri. 

Însă mare atenţie dacă vreţi să faceţi economie în oraş. Şi viteza nejustificat de mică poate să fie sancţionată cu până la 435 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Scumpirea combustibilului schimbă obiceiurile românilor: merg cu maşina la "consum" şi preferă tot mai des transportul în comun