Antena Meniu Search
x

Scumpirea gazelor grăbește naționalizarea celui mai mare furnizor de utilități de către guvernul german

Compania germană de utilităţi Uniper a anunţat miercuri că guvernul de la Berlin ar putea prelua o participaţie de control în companie, după ce importatorul de gaze aflat în dificultate a solicitat acordarea unui ajutor suplimentar, deschizând calea pentru o naţionalizare completă a acesteia, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 15.09.2022, 11:15

Centrala Uniper
Criza energetică grăbește naționalizarea Uniper, cel mai mare furnizor de utilități german. - Profimedia

Uniper, cel mai mare importator de gaze ruseşti din Germania, şi-a consumat rezervele de numerar pentru aprovizionarea cu gaze de pe piaţa spot, care a devenit extrem de scumpă după ce Moscova a redus fluxurile către Germania.

Conducerea furnizorului a convenit în iulie un pachet financiar de salvare declanşând un pachet de salvare cu Berlinul. Dar acel pachet, care între timp a crescut la 19 miliarde de euro, nu mai este suficient, iar Uniper are nevoie de mai mult.

Guvernul de la Berlin vrea să dețină pachetul majoritar de la Uniper

”Părţile caută soluţii alternative, printre altele o creştere directă a capitalului propriu care ar avea ca rezultat o participare majoritară semnificativă a guvernului german”, a spus Uniper într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

În iulie, Berlinul a declarat că va lua un pachet de acţiuni de 30%, ca parte a planului său de salvare, detalii care sunt încă discutate de companie, acţionarul său majoritar Fortum şi guvern. CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a semnalat la acea vreme posibilitatea ca guvernul să ajungă să deţină mai mult de 50% din companie. Până acum, nu au fost luate decizii în afara celor convenite în iulie, a declarat Uniper miercuri.

Acţiunile Uniper au scăzut miercuri cu până la 20,5%, până la un minim istoric, şi au închis în declin cu 18,3%. Agenţia europeană de rating Scope a retrogradat, de asemenea, ratingul de credit al Uniper la BBB-, de la BBB+.

Analiştii de la Bernstein estimează că Uniper ar putea avea nevoie de o infuzie suplimentară de capital de 4,5 miliarde de euro, adăugând că acest lucru ar duce participaţia guvernului la 88% şi ar dilua participaţia Fortum la 8%, de la 78% acum.

O persoană familiarizată cu chestiunea a spus că necesarul de capital suplimentar al Uniper ar putea fi de peste 8 miliarde de euro. Ministerul Economiei a declarat că este în discuţii cu Uniper, iar Fortum a mai spus că discuţiile cu guvernul german au continuat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Scumpirea gazelor grăbește naționalizarea celui mai mare furnizor de utilități de către guvernul german